Közélet

75 éves lett a Star Wars atyja

Ezen a napon ünnepli születésnapját a nemzetközi filmgyártás egyik legnagyobb alakja, George Lucas. A rendező-producer a Star Wars-szal vált igazán ismertté, de a nevéhez fűződik az Indiana Jones is.

George Lucas 1944. május 14-én született a kaliforniai Modestóban. A helyi papír- és, irodaszer boltot vezető idősebb George Lucas szerette volna, ha fia a családi üzletet viszi tovább, de az nem sokat tanult, inkább képregényeket olvasott és autóversenyzői álmokat szőtt. Érettségije előtt nem sokkal George Lucas súlyos autóbalesetet szenvedett, ekkor döbbent rá, hogy valamit kezdenie kell az életével.

Pszichológia, antropológia, film

Lucas belevetette magát a tanulásba, bepótolva ezzel az elvesztegetett időt. Először felvették a modestói főiskolára, ahol pszichológiát és antropológiát hallgatott. Főként a mítoszok és mesék foglalkoztatták, szakdolgozatát mesemorfológiából írta. Ezután nyargalt át a filmipar területére, a Dél-kaliforniai Egyetemen filmkészítést tanult, s már első munkája, a THX 1138 című rövidfilm elnyerte a Nemzeti Diák Filmfesztivál fődíját és a Warner Brothers ösztöndíját.

Ennek révén ismerkedett meg és barátkozott össze Francis Ford Coppolával, akivel 1969-ben független stúdiót alapítottak.

George Lucas kezdetben autóversenyző akart lenni, csak ezután választotta a filmipart
Fotó: AFP

Itt forgatta le Lucas a THX 1138 visszhang nélkül maradt játékfilmváltozatát, de anyagi nehézségek miatt a két barát útjai egy időre szétváltak. Coppola elkészítette A keresztapát, Lucas pedig 1973-ban a félig-meddig önéletrajzi ihletésű Amerikai graffitit. Utóbbi film a közönség és a kritikusok körében is sikeresnek bizonyult: Oscar-díjra jelölték, emellett annyi pénzt hozott, hogy saját céget alapíthatott Lucasfilm néven.

Nem kellett senkinek a Star Wars

Újdonsült stúdiótulajdonosként Lucas tele volt ötletekkel, magabiztosan vetette bele magát a filmezésbe. Ekkortájt fogant meg benne a Csillagok háborújának filmterve is, amely azonban szinte egyáltalán nem mozgatta meg a nagy stúdiók fantáziáját. Végül a 20th Century Fox mégis beszállt a készítésbe, és egy tunéziai sivatagban megkezdődött a sokszor napi 18 órán át tartó forgatás.

https://youtu.be/da8s9m4zEpo

Lucas a filmhez nem csak pénzt szerzett, de fiatal tehetségek (Mark Hamill, Carrie Fischer, Harrison Ford) mellett a brit Sir Alec Guinnesst is megnyerte a produkcióhoz, amelynek bemutatójára 1977. május 25-én került sor. A piacra dobás után főhetett az ötletet elutasító stúdiók feje, a Csillagok háborúja első része ugyanis soha nem látott sikert aratott, három hónap alatt 100 millió dolláros bevételt termelt.

Magával ragadta a galaxis, mindig visszatért

Lucas a filmből származó bevételt nem verte el, inkább befektette és kibővítette a cégét. Ennek köszönhetően egy trükkstúdiót és egy utómunkálatokkal foglalkozó vállalkozást hozott létre, majd 1979-ben elkészítette az Amerikai graffiti második részét. Mivel azonban ez az alkotás nem aratott túlzottan nagy sikert, inkább visszatért a Csillagok háborújához.

Először leforgatták 1980-ban a Birodalom visszavág című epizódot, majd 1983-ban következett A jedi visszatér – ezeket nem Lucas rendezte, „csupán” írói és produceri minőségben vett részt a munkában.

Nem meglepő módon a filmek újra sikert arattak, a Skywalker-testvérek, Darth Vader és társaik valósággal megbabonázták a közönséget. Az alkotások jelentős bevételt termeltek, így Lucas megvalósíthatta egyik régi álmát: létrehozta Kaliforniában saját birodalmát, a Skywalker Ranchot.

Lucas birodalma, a Skywalker Ranch
Fotó: AFP

George Lucas egész életét végigkíséri a Csillagok háborúja őrület, a kilencvenes években ezért három új Csillagok háborúja film készítése mellett döntött. Ezek az eredeti trilógia előzményeit mesélik el: a Baljós árnyak (1999), A klónok háborúja (2002) és A Sith-ek bosszúja (2005) egyaránt siker lett,

bár már vegyesebb kritikákat kaptak, mint az első három film.

A filmes szakember ugyan sikerre vitte a Star Wars-t, 2012-ben sokak nagy aggodalmára mégis eladta négymilliárd dollárért a produkciós cégét a Disney Stúdiónak. A vételárból egymilliárd dollárt jótékony célokra, elsősorban oktatási programokra adományozott, majd 2012-ben Kathleen Kennedyt nevezte meg utódjának a Lucasfilm élén.

A Csillagok háborúját mégsem tudta elengedni teljesen, 2014-ben ezért is lett az új Star Wars trilógia kreatív tanácsadója, és már ebben a szerepében támogatta a 2015-ben bemutatott újabb Star Wars trilógia első részének, Az ébredő Erőnek a megszületését.

Érezte, hogy mibe és kibe fektessen

Lucas rendezőként viszonylag hamar visszavonult, ám a produceri munkába annál több energiát és pénzt fektetett. Támogatta többek között a neves japán rendező, Kuroszava Árnyéklovas című filmjét, emellett jó barátságba került Steven Spielberggel is, akinek felvetette:

készítsen filmet az általa kitalált kalandor-régész Indiana Jonesról.

https://www.youtube.com/watch?v=XkkzKHCx154

Spielberg Lucas anyagi segítségével el is készítette Az elveszett frigyláda fosztogatóit (1981.), a főszerepre a Csillagok háborújából jól ismert Harrison Fordot kérték fel. A kasszasiker ezúttal sem maradt el, így Indy 1984-ben, 1989-ben és 2008-ban is visszatért a filmvászonra.

George Lucas munkáját a közönség mellett a filmipar szereplői is elismerték,

  • így 1991-ben megkapta az életmű Oscarral egyenértékű, producereknek adományozható Irving G. Thalberg-emlékdíjat,
  • 2013-ban átvehette Barack Obamától az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetését, a Nemzeti Művészeti Érdemérmet, melyet az amerikai filmművészetért tett erőfeszítései miatt kapott,
  • 2014 októberében Lucast az amerikai Film- és Televíziómérnökök Társasága tiszteletbeli tagjává választotta,
  • 2015-ben a washingtoni Kennedy Központ díjával is kitüntették.
  • Steven Spielberg (b) és George Lucas
    Fotó: AFP

    Az erő nem volt vele a magánéletben

    George Lucas ugyan a filmszakmában legyőzhetetlennek bizonyult, a magánélete viszont nem alakult túl jól. Első feleségétől, Marcia Lucastól, akivel 14 évig voltak házasok, még 1983-ban vált el, miután a nő beadta a válókeresetet.

    Összesen három gyermeket neveltek együtt, akik a válás után Lucas birtokán nevelkedtek.

    A rendező-producer 2013-ban aztán másodszor is megházasodott, a Skywalker Ranchon kelt egybe élettársával, a 43 éves üzletasszonnyal, Mellody Hobsonnal.

    Steven Spilberg george lucas lucasfilm Star Wars Skywalker Ranch
    Kapcsolódó cikkek