Közélet

Iskolai autóbuszok akadtak fenn a minisztériumi ellenőrzésen

Nyolc iskolai kirándulóbusz esetében állapítottak meg hiányosságokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közúti ellenőrei 48 gyermekszállító busz ellenőrzésekor, de csak két járművet kellett műszaki vizsgára berendelni – közölte hétfőn minisztérium.

Az ITM közúti ellenőrei az osztálykirándulások időszakának kezdetére időzítve, május 6. és 9. között végezték el a kiemelt turisztikai célpontokhoz érkező gyermekszállító autóbuszok célellenőrzését. A szakemberek 48 buszt ellenőriztek Aggtelektől Szigetvárig, Kékestetőtől Ópusztaszerig, tömegeket vonzó turisztikai nevezetességek, látnivalók közelében,

elsősorban a járművek műszaki állapotát és az üzemeltetéshez szükséges engedélyeket vizsgálták.

A járművek műszaki állapotában kiemelkedő hiányosságot nem találtak, nyolc autóbusz esetében állapítottak meg további intézkedést igénylő, főként különféle engedélyekkel, igazolványokkal, dokumentumokkal kapcsolatos hiányosságot.

Fotó: AFP

Két buszt műszaki vizsgára kellett berendelni, mert az egyikben hiányzott a vészkijáratokat jelölő felirat, több üvegtörő kalapács és a tűzoltókészülék, a másik esetében pedig az eltérő ülésszám és az irányjelző búra hiánya jelentett gondot – ismertették. Hozzátették,

az ellenőrök a központi régióban ellenőrzött tizenegy busz esetében nem találtak hiányosságot, további két régióban pedig nem merült fel műszaki probléma.

A kisebb hibák kijavítására minden esetben felhívták a járművezetők figyelmét.

kirándulóbusz ELLENŐRZÉS műszaki busz ITM
Kapcsolódó cikkek