Közélet

Véget ért a választás, valamennyi szavazókör bezárt

Vasárnap 21 uniós tagállamban tartottak európai parlamenti választásokat, így Magyarországon is. A szavazók arról döntöttek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe. A hivatalos adatok szerint óriási fölénnyel, 13 mandátumot szerezve a Fidesz-KDNP nyert Magyarországon, míg az exit pollok szerint a legnagyobb frakciót az Európai Néppárt adja az EP-ben.

Öt párt jutott mandátumhoz, a Fidesz-KDNP 50 százalék felett

Óriási fölénnyel, 13 mandátumot szerezve a Fidesz-KDNP nyerte az EP-választást Magyarországon.

A választásra jogosultak 43,36 százaléka járult az urnákhoz. Az Európai Néppárt adja a legnagyobb frakciót az exit pollok szerint.

Fotó: Nemzeti Választási Iroda / Valasztas.hu

Magyar Nemzet: 50 százalék felett nyert a Fidesz-KDNP

A Magyar Nemzet értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ez 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak. A második a Demokratikus Koalíció, amely 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

Ezen adatok szerint a 9,7 százalékos Momentum 2 jelöltje lenne befutó, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd szövetség (6,6 százalék) is pedig 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe – olvasható a magyarnemzet.hu-n.

Előrejelzés: az Európai Néppárt adja a legnagyobb frakciót

Az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint. Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe.

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

Az előzetes adatok szerint átlagosan körülbelül 49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor.

Legutóbb, 2014-ben a részvétel 42,61 százalék volt.

Fotó: Pólya-Pető Dávid

Valamennyi szavazókör bezárt

Vasárnap este 19.29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján. Azt mondta: az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Utalt arra, hogy tavaly módosult az átjelentkezések benyújtására vonatkozó előírás, és a szavazás előtti péntek helyett szerdán zárult az átjelentkezés határideje, így a választási irodáknak volt idejük felkészülni a sok átjelentkezőre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a szavazókörök bezártak, az eredményeket az uniós előírás miatt este 11 óráig nem közölheti az NVI, de a pártok nyilvánosságra hozhatják az EP-választás részeredményeit, ha a delegáltaktól megkapott jegyzőkönyvek eredményeit összegzik. Közölte azt is, hogy 19 órától exit poll eredményeket is közzé lehet tenni.

Pálffy Ilona elmondta: Magyarországon 18.30-ig a szavazásra jogosultak 41,7 százaléka szavazott. Jelezte, arra számít, hogy a végleges részvételi adat 42-43 százalék körül alakul.

Befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben a vasárnap tartott európai parlamenti választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de

addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg az Európai Unióban valamennyi szavazókör be nem zár.

Olaszországban este 11 órakor zárnak a szavazóhelyiségek.

NVI: rendben folyik a szavazás

Rendben folyik a szavazás az Európai Parlament magyar tagjainak választásán – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén. Nagyon kevés rendkívüli esemény volt eddig. Több helyről jelezték, hogy az NVI által hívott nemzetközi megfigyelők is járják a szavazóköröket. Az NVI 33 nemzetközi megfigyelőt vett nyilvántartásba.

Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy a XI., XIV., IX. és VIII. kerületben volt sok átjelentkező, de a választási irodák tájékoztatása szerint rendben, gyorsan történik az átjelentkezők szavazása.

Fotó: Pólya-Pető Dávid

Részvételi arány, 17 óra: 37,06 százalék

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 37,06 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.

Budapesten a szavazók 44,1 százaléka, 579 064 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 41,5 százalék, ami 85 193 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 31,3 százalék, ebben a megyében 134 196-an voksoltak. A 2004-es EP-választáson 17 óráig a választásra jogosultak 32,25 százaléka szavazott, 2009-ben 30,25 százaléka, 2014-ben pedig 24,06 százaléka.

A részvételi arányokról az utolsó napközbeni összesítés adatai 18.30 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Összesen már ötvennégyezer levélszavazat már visszaérkezett

Ötvennégyezer levélszavazat már visszaérkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI), ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték – mondta az NVI elnöke.

Pálffy Ilona felidézte: a sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt összesen több mint 115 ezren tették meg.

Részvételi arány, 15 óra: 30,52 százalék

A fővárosban a szavazók 36,89 százaléka, 484 377 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 33,14 százalék, ami 68 022 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 25,9 százalék, ebben a megyében 111 025-en voksoltak.

Szilikonkarkötőt kapnak az első választók

Szilikonkarkötőt kapnak a Nemzeti Választási Irodától azok az első választók, akik a tavalyi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá. A nemzeti színű szilikonkarkötő – amelyen az Európai Unió zászlaja is szerepel – 110 154 fiatal számára készült el.

Szavazás Braille-szavazósablonnal

A látássérült választópolgárok Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe, hogy önállóan adhassák le szavazatukat. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár május 17-én 16 óráig igényelte. A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint 148 választópolgár igényelt ilyen sablont.

Részvételi arány,13 óra: 24,01 százalék

13 óráig a szavazásra jogosultak 24,01 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben.

A fővárosban a szavazók 29,06 százaléka, 381 628 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig. A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 25,13 százalék, ami 255 418 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,39 százalék, ebben a megyében 87 014-en voksoltak.

A szavazatszámláló bizottság munkatársa mozgóurnát tart a kezében az EP-választáson egy idősek otthonában
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Részvételi arány, 11 óra: 17,16 százalék

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 17,16 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 18,66 százaléka, 245 061 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig. A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Veszprém megyében volt a legmagasabb, 18,43 százalék, ami 52 737 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 13,5 százalék, ebben a megyében 60 578-an voksoltak.

A 2004-es EP-választáson délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 13,75 százaléka szavazott, 2009-ben 13,77 százaléka, 2014-ben pedig 11,53 százaléka.

A rendőrség is odafigyel

A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen. A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint

a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek, de biztosítani kell a választás zavartalanságát.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egész nap szabad a kampány

Vasárnap a magyarországi szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel. Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani.

Orbán Viktor is leadta szavazatát

Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az EP-választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.

„A részvétel tekintetében is és az esélyeket tekintve is több vagyok, mint bizakodó” – mondta a kormányfő, a Fidesz elnöke újságíróknak, miután leadta szavazatát a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Orbán Viktor kiemelte, hogy

mivel listás választásról van szó, tudni lehet majd, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók, ezért szerinte ez a magyar belpolitikát is meghatározó választás.

Részvételi arány, 9 óra: 7,78 százalék

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,78 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 7,24 százaléka, 95 095 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig. A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 8,83 százalék, ami 25 084 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 6,27 százalék, ebben a megyében 28 141-en voksoltak.

A 2004-es EP-választáson reggel 9 óráig a választásra jogosultak 5,45 százaléka szavazott, 2009-ben 6,03 százaléka, 2014-ben pedig 5,25 százaléka.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

Nem biztos, hogy ugyanott kell szavazni, ahol tavaly tavasszal

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a tavalyi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban máshol kell voksolni. A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörbe várják.

Szavazók töltik ki szavazólapjukat az EP-választáson Berlinben
Fotó: MTI/Omer Messinger

Részvételi arány, 7 óra: 1,48 százalék

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,48 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.

A fővárosban a szavazók 1,4 százaléka, 18 396 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 1,71 százalék, ami 7126 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Nógrád megyében volt, 1,22 százalék, ebben a megyében 1916-an voksoltak.

EP-választás: 11-ig nem lehet nyilvánosságra hozni az eredményeket

Az Európai Unió előírása szerint addig nem hozhatja nyilvánosságra egyetlen tagállam sem az európai parlamenti választás hivatalos eredményét, amíg valamennyi tagállamban nem fejeződik be a szavazás.

A 2004-es EP-választáson reggel 7 óráig a választásra jogosultak 0,90 százaléka szavazott, 2009-ben 1,07 százaléka, 2014-ben pedig 0,96 százaléka.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

A levélszavazat külképviseleten vagy a választókerületi székhelyen még leadható

Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, még a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában. Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem rendelkeznek lakcímmel, levélben szavazhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Délig igényelhető a mozgóurna

Vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán. Aki még nem tette meg, de szeretne mozgóurnával szavazni, a kérelmét még benyújthatja online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. Emellett el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval.

21 európai uniós tagállamban választanak ma

Vasárnap tartják az európai parlamenti (EP-) választásokat az eddig kimaradó 21 uniós tagállamban, így Magyarországon is, miután az elmúlt napokban Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán és Szlovákiában már leadhatták a szavazatukat a választópolgárok.

A nap folyamán összesen 593 mandátum sorsa dől el az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt továbbra is 751 tagú Európai Parlamentben. Ha a britek kilépnek, a 73 brit képviselő mandátuma megszűnik, és a parlament létszáma 46-tal, 705 képviselőre csökken, mert a 27 mandátumot 14 másik tagállam között osztanak szét. Ezekből azok kerülnek majd be az EP-be, akik a mostani eredmények alapján a bejutók után következnek.

Az EP vasárnap 18 órától hozza nyilvánosságra a már elkészült exit pollokat, 20 órától pedig a mandátumeloszlásra vonatkozó első becsléseket. Ezeket folyamatosan frissítik, ahogy az előrejelzések és a hivatalos eredmények beérkeznek. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor teszik közzé. Ennek a viszonylag késői időpontnak az oka, hogy Olaszországban este 11-ig lehet voksolni, és ameddig a szavazás bárhol tart, addig tilos eredményközléssel befolyásolni a még szavazókat.

Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az európai parlamenti (EP-) képviselők magyarországi választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 277 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,9 millió választópolgárt várnak az urnákhoz – tette hozzá.

Minden, amit tudni kell az európai parlamenti választásról

Amióta az Európai Parlament tagjait közvetlenül választják, folyamatosan csökken a részvétel, miközben az európai polgárok 48 százaléka érzi úgy, hogy a választással befolyásolhatja az unió politikáját.

 

EP-választás EU Európai Unió Európai Parlament
Kapcsolódó cikkek