Közélet

Évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak asztmával

A fejlett országokban már minden tizedik embert érint élete során az asztma. A gyerekek között az asztma a leggyakoribb krónikus betegség, a tünetek felnőttkorban bármikor kiújulhatnak.

Magyarországon 15-30 ezer ember szenved az életminőséget jelentősen befolyásoló súlyos asztmától, de összesen 300 ezer gondozott beteg van a regiszterekben nyilvántartva, az újonnan diagnosztizált betegek száma évente 15-20 ezerrel bővül – hívják fel a figyelmet tüdőgyógyász szakorvosok az asztma világnapján. Világjelenség, hogy az asztmás betegek mintegy 50 százaléka nem használja rendszeresen a gyógyszerét, pedig ezek hazánkban 90 százalékos állami támogatással elérhetők – mondta dr. Tamási Lilla, tüdőgyógyász szakorvos.

A betegeknek a tünetmentes időszakban is folyamatosan alkalmazni kell a megelőző gyulladásgátló terápiát, a mintegy 15-30 ezer súlyos asztmában szenvedő hazai beteg egy részének a korszerű biológiai terápia jelenthet megoldást.

A szakorvos szerint további 150 ezer asztmás élhet még hazánkban, ők valószínűleg enyhe asztmától szenvednek.

Az asztmás betegek többsége – 90-95 százaléka – teljes életet élhet, ha megfelelően szedi a gyógyszereit, nem dohányzik, figyel a testsúlyára, rendszeresen mozog és kerüli az allergéneket.

A betegség súlyos formája a betegek 5-10 százalékánál alakul ki, az ő esetükben nem mindig érhető el tartósan a teljes tünetmentesség. A légutak állandó gyulladásával járó asztma annyira elterjedt, hogy a nyugati országokban élete során minden tizedik ember tapasztalja a tüneteit, sőt a gyermekek körében ma már ez a leggyakoribb krónikus betegség – mondta dr. Tamási Lilla.

A gyermekkori asztmát sokan kinövik, a betegség azonban felnőttkorban kiújulhat, és nem lehet előre tudni, hogy kinél fognak visszatérni a tünetek

– hívta fel a figyelmet a tüdőgyógyász szakorvos.

Fotó: Shutterstock

„A súlyos asztmás betegek speciális kivizsgálást és ellátást igényelnek, esetükben a belégzőkészítményeken alapuló terápia nem mindig elegendő” – tette hozzá a tüdőgyógyász. Ma már elérhető azonban az életminőséget jelentősen javító biológiai terápia is, amelyet teljes egészében támogat az egészségbiztosító. Ezek az új módszerek is nagydózisú inhalációs kortikoszteroid tartalmú gyógyszeres terápiával együtt eredményesek, és a súlyos betegek egy csoportjának jelentenek segítséget.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 300 millióra becsüli a betegségben szenvedők számát, hozzátéve, hogy 2025-ig további 100 millió új betegre számítanak.

asztma asztma világnap betegség egészségügy
Kapcsolódó cikkek