Közélet

Már kilencen pályáznak Theresa May helyére

Sajid Javid brit belügyminiszter bejelentette hétfőn, hogy jelölteti magát a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségére. Javid a kilencedik hivatalos utódjelölt azóta, hogy Theresa May miniszterelnök pénteken bejelentette lemondását.

May június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

Sajid Javid brit belügyminiszter
Fotó: AFP

Javid, aki tavaly április óta áll a belügyi tárca élén, hétfői Twitter-bejegyzésében „elsődleges és legfontosabb” feladatának a Brexit-folyamat végigvitelét nevezte.

A belügyminiszteren kívül jelezte indulási szándékát Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – akit a fogadóirodák jelenleg a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak –, valamint Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Esther McVey volt munkaügyi miniszter, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője.

Theresa May kormányfő Nagy-Britannia Sajid Javid
Kapcsolódó cikkek