Közélet

Osztrák alkancellár: föderális Európára van szükség

Nem centralizált, szövetségi állami jellegű, hanem föderális Európára van szükség.

Nem centralizált, szövetségi állami jellegű, hanem föderális Európára van szükség, amely a keresztény értékeket szem előtt tartja és képes önmagát megvédeni – mondta Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár budapesti sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/ms.c.eJxlzMkJADAMA8GOgoWQj~;4bC3kF5O~_wLAKqoIZQI4YHXwZLOk2ULrk~;5SK55Pin~_JoLOV0gVA~-~-.bps.a.10157035931391093/10157035931566093/?type=3&theater

A politikus kiemelte, több összetartásra és több elfogadásra volna szükség Európában, és azt szeretnék, hogy egyenrangú felekként, tisztelettel bánjanak egymással az európai pártcsaládon belül az egyes országok pártjai.

A magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten arra a felvetésre, hogy a Fidesz már nem támogatja a néppárti Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár és Orbán Viktor miniszterelnök
Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni – idézte a néppárti politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelöltek alkalmatlanok. „Keressük a megfelelő jelöltet” – mondta a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár társaságában tartott tájékoztatón.

Európa Orbán Viktor alkancellár Heinz-Christian Strache
Kapcsolódó cikkek