Közélet

Újabb amerikai államban szavaztak meg szigorú abortusztörvényt

Az Egyesült Államok közép-nyugati tagállamában, Missouriban pénteken a képviselőház is megszavazta a szigorított abortusztörvényt.

A republikánus többségű képviselőház 109:46 arányban voksolt a törvényjavaslat mellett, és miután azt csütörtökön a – szintén republikánus többségű – szenátus is elfogadta, életbelépéséhez már csak a kormányzó aláírására van szükség. Mike Parson republikánus kormányzó az abortusz betiltásának rendíthetetlen híve, és már a szenátusi szavazás előtt jelezte, hogy támogatja a jogszabályt.

A Missouriban megszavazott törvény értelmében a magzat első szívdobbanásától – a terhesség hatodik vagy nyolcadik hetétől – megtiltanak minden művi magzatelhajtást. A törvény nem tesz kivételt a nemi erőszak és vérfertőzés után bekövetkező terhességgel sem, csakis akkor engedélyezi majd a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van.

Az abortuszt végző orvosokat 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják majd. Az abortuszt elszenvedő nőt azonban nem terheli büntetőjogi felelősség.

Fotó: B. SMIALOWSKI / AFP

Elemzők arra számítanak, hogy a törvényt civil szervezetek bíróságokon támadják meg. Amerikai sajtóinformációk szerint azonban az abortuszt szorgalmazók valószínűleg éppen erre várnak: így ugyanis az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülhet az ügy, és reményeik szerint a konzervatív többségűvé vált alkotmánybíróság törvényen kívül helyezi a Roe/Wade-döntést.

Ez az 1973-ban született legfelsőbb bírósági döntés biztosította a nők jogát az abortuszhoz.

Az abortuszt korlátozó, hasonlóan szigorú törvényt az elmúlt hónapokban több, elsősorban közép-nyugati és déli amerikai tagállamban is elfogadtak. Így például Arkansas államban, Georgiában, Kentuckyban, Ohióban, Louisianában, Alabamában. Alabamában e hét elején írta alá az eddigi legszigorúbb – a terhességmegszakítást már a fogantatás pillanatától tiltó – törvényt Kay Ivey republikánus kormányzó. Egyes államokban, például Kentuckyban vagy Georgiában azonban civil szervezetek már megtámadták a törvényt, amelynek végrehajtását átmeneti időre fel is függesztették.

Donald Trump elnök eddig egyetlen állam törvényhozásának döntését sem kommentálta.

Donald Trump abortusz abortusztörvény Missouri USA
Kapcsolódó cikkek