Közélet

Hátráltatják a gazdasági együttműködést az Észak-Koreát sújtó szankciók

Össze kell hangolni Phenjan nukleáris leszerelését és a szankciók alakítását azért, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a két Korea közti gazdasági együttműködéshez – mondta keddi sajtótájékoztatóján a dél-koreai országegyesítési miniszter, Kim Jon Csul.

A Korea-közi gazdasági együttműködéshez nagyon fontosak a megfelelő feltételek. Ezeket a feltételeket úgy lehet a legjobban biztosítani, ha a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások során elért eredményeket összehangoljuk a szankciók feloldásával – fejtette ki a miniszter, hozzátéve, hogy sokan úgy vélik, nem az a megoldás, hogy a szankciók feloldását a nukleáris leszerelést célzó megbeszéléseken elért eredményekhez kötik.

Kim Jon Csul hangsúlyozta, Szöul mindent megtesz azért, hogy újrainduljanak Phenjan és Washington közt a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások.

Arra a kérdésre, hogy Mun Dzse In dél-koreai elnök hajlandó lenne-e még júniusban találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, a miniszter igennel felelt. Hozzátette, hogy Szöulnak van tapasztalata a gyorsan megszervezett Korea-közi találkozókban. Ezzel a két politikus tavaly májusi csúcstalálkozójára utalt, amelyet Phenjan kezdeményezett, és a dél-koreai vezetés néhány napon belül pozitívan reagált rá.

A két Korea a tárgyalások nyomán tavaly egyebek mellett közös közlekedési hálózat fejlesztésébe kezdett. A dél-koreai országegyesítési tárca ezzel kapcsolatban már 2018 végén közölte: az építkezést Phenjan nukleáris leszerelésével és a szankciók állapotával fogják összehangolni.

Szakértők emlékeztettek arra, hogy júniusban az amerikai elnök Szöulba látogat.

Fotó: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Kim Jon Csul az Észak-Koreának szállítandó élelmiszersegéllyel kapcsolatban leszögezte: a humanitárius segítséget a szankciók fennállása idején sem szabad megtagadni. Noha nem erősítette meg a múlt héten a dél-koreai kormány egyik tagjától származó értesülést, miszerint Szöul 50 ezer tonna élelmiszersegélyt küldene északi szomszédjának, bejelentette, hogy Dél-Korea 8 millió dollárral támogatja az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) és a világszervezet Gyermekalapjának (UNICEF) Észak-Koreát segítő programjait.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője, Herve Verhoosel május elején közölte, hogy

a több mint 25 millió lakosú Észak-Koreában 10,1 millióan szembesülnek súlyos élelmiszerhiánnyal,

ennek következtében Észak-Korea május elején fejenként 300 grammra csökkentette az jegyekre vásárolható élelmiszeradagokat. Az ENSZ szerint eddig még nem volt ehhez foghatóan alacsony a fejadag az évnek ebben az időszakában.

Donald Trump Kim Dzsong Un Mun Dzse-in USA Észak-Korea szankciók Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek