Közélet

Csődöt mondhat a tankerdiplomácia

Egyre feszültebb a helyzet Irán és a nyugati országok között, miután az iráni Forradalmi Gárda brit tartályhajót foglalt le arra hivatkozva, hogy a jármű nemzetközi szabályokat sértett meg.

Megugrottak az olajárak pénteken a hírre, hogy Irán lefoglalt két brit tankert. A Brent árfolyama 1,47 százalékos pluszban zárt, hordónként 62,84 dolláros szinten, a WTI pedig 0,20 százalékkal, hordónként 55,74 dollárra drágult. Brit sajtóértesülések szerint London az iráni lépésre reagálva hamarosan szankciókat jelenthet be.

Az iráni Forradalmi Gárda a Stena Impero nevű tartályhajó mellett egy másik brit hajót is lefoglalt, ám azt hamarosan útjára engedte. Indoklásuk szerint az elfogott olajszállító megsértette a nemzetközi szabályokat azzal, hogy nem jelentett egy rendkívüli helyzetet.

A teheráni bejelentés szerint a Stena Impero összeütközött egy iráni halászhajóval, majd annak vészjelzéseit figyelmen kívül hagyva folytatta az útját, ezért fel kellett tartóztatni. Penny Mordaunt brit védelmi miniszter azonban kijelentette, ez nem igaz, és a kormány ellenséges cselekedetnek tekinti a hajó lefoglalását. A tanker és legénysége rabul ejtése valójában válaszlépés arra, hogy július elején a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót azzal a gyanúval, hogy a hajó az által a szíriai rezsimmel szemben elrendelt szankciókat kijátszva Szíriába akart kőolajat szállítani.

A Stena Impero tankert és 23 fős legénységét feltartóztatta az iráni Forradalmi Gárda
Fotó: Getty Images

A brit védelmi minisztérium figyelmeztette a saját kereskedelmi hajóit, hogy jobb, ha elkerülik a Hormuzi-szorost, ahol Irán már korábban is megpróbált feltartóztatni egy brit tartályhajót. Akkor azonban a brit haditengerészet tankert kísérő fregattja meghiúsította a kísérletet.

A brit külügyminiszter, Jeremy Hunt hangsúlyozta, Teherán „veszélyes ösvényre lépett” – írja a Reuters. Később aztán több európai ország – a többi között Franciaország és Németország – kormánya is hasonló véleményének adott hangot.

Donald Trump amerikai elnök pedig leszögezte: „A történtek csak azt igazolják, amit már eddig is mondtam Iránnal kapcsolatban: veszélyt jelent.”

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

Forradalmi Gárda Irán Nagy-Britannia tankerdiplomácia
Kapcsolódó cikkek