Közélet

Észak-Korea továbbra is a világ idegeivel játszik

Észak-Korea ismét két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki szerdán, de nem ugyanolyat, mint hat nappal ezelőtt – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara és a védelmi minisztérium.

Ismét két ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, helyi idő szerint reggel öt és hat óra között indították el a szerkezeteket 21 perces különbséggel az északkeleti parton fekvő Vonszan közeléből. Mindkét rakéta mintegy 250 kilométert tett meg közel 30 kilométeres magasságban repülve. A fegyvereket mozgatható rakétaindító-állásról lőtték ki.

A dél-koreai és az amerikai védelmi minisztérium még elemzi a begyűjtött adatokat.

A rakétaindítások miatt összehívták a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsot. Kang Kjung Vha védelmi miniszter leszögezte, hogy Észak-Koreát ellenségnek kell tekinteni, amennyiben Dél-Koreát fenyegető provokációkat hajt végre. Hozzátette, hogy az újabb rakétakísérletek nem segítenek a feszültség csökkentésében a Koreai-félszigeten vagy az atommentesítési tárgyalások lendületének megtartásában.

A Kyodo hírügynökség arról tájékoztatott, hogy a rakéták nem érték el Japán területi vizeit és a kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó vizeket sem, és semmilyen közvetlen veszélyt nem jelentettek az ország nemzetbiztonságára. A japán védelmi minisztérium ugyancsak gyűjti és elemzi az esettel kapcsolatos információt.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő szerdai tokiói sajtótájékoztatóján közölte, hogy a felújult észak-koreai rakétakísérletek ellenére a japán fél továbbra is síkra száll a legfelsőbb szintű japán-észak-koreai tárgyalások előfeltételek nélküli megrendezése mellett.

„A japán kormány álláspontjában nincs változás” – mondta a szóvivő, amikor azt firtatták, hogy az újabb rakétakísérletek után is akar-e Abe Sindzó japán miniszterelnök találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Fotó: MTI

Észak-Korea múlt csütörtökön lőtt fel két rövid hatósugarú rakétát az ország keleti partvidékén lévő Vonszan város térségéből. A dél-koreai hadsereg vezérkara szerint az első rakéta 430 kilométert, a második 690 kilométert tett meg mintegy 50 kilométeres magasságban. Szakértők szerint a második rakéta új típusú lehetett. Ezeket a fegyvereket is mozgatható rakétaindító-állásról lőtték ki.

Egy nappal később a KCNA észak-koreai állami hírügynökség közölte, hogy a Kim Dzsong Un által figyelemmel kísért „új típusú taktikai irányított fegyver” indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival.

Nincs más választásunk, mint hogy szupererős fegyverrendszereket fejlesszünk, elejét véve a nemzetbiztonságunkat délről fenyegető potenciális és közvetlen veszélyeknek

– idézte a KCNA Kim Dzsong Unt.

A múlt heti volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben. A találkozóra azért volt szükség, mert Trump és Kim februári vietnami találkozója után a két fél között megrekedtek a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások.

Észak-Korea legutóbb májusban hajtott végre a múlt csütörtökihez és a szerdaihoz hasonló rakétakísérletet.

Kim Dzsong Un a héten szemlét tett az észak-koreai hadiflotta egy újonnan épülő tengeralattjárójánál, amelyet hamarosan szolgálatba állítanak a Japán-tengeren. A látogatás körülményeiből szakértők arra következtettek, hogy a phenjani kommunista rezsim egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétarendszer kifejlesztésén dolgozik. A szöuli védelmi tárca szerint az új tengeralattjáró három ballisztikus rakéta hordozására képes, és láthatólag valamivel nagyobb mint egy 2500 tonna vízkiszorítású, Gorae osztályú észak-koreai tengeralattjáró – közölte szerdán Li Hje-hun a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának elnöke a minisztériumban zárt ajtók mögött szerdán tartott tanácskozás után.

Donald Trump Észak-Korea Japán Kim Dzson Un Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek