Közélet

Luxemburgban nem ismerik el a Krím félszigetet Oroszország részeként

Oroszországot bíráló zárónyilatkozatot fogadott el az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlése.

Oroszországot bíráló zárónyilatkozatot fogadott el hétfőn Luxemburgban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése, amely

  • nem ismeri el a Moszkva által bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigetet Oroszország részeként,
  • felszólítja Moszkvát, hogy ne ismerje el a két szakadár grúziai területet, Abháziát és Dél-Oszétiát
  • és bírálja az Északi-Áramlat-2 projektet.
  • Tekintettel ezekre a kitételekre és egy sor más oroszellenes rendelkezésre az orosz küldöttség a dokumentum elfogadása ellen szavazott – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Fotó: AFP

    A luxemburgi nyilatkozat több, előzőleg az EBESZ parlament közgyűlésének bizottságai által támogatott határozatból áll. „A béke és a fenntartható fejlődés egymással összefügg, az ügyek siralmas helyzete a nemzetközi biztonság területén megköveteli minden, a konfliktusok rendezése, a fegyverkezés ellenőrzése, a bizalom- és biztonságerősítő intézkedések, a terrorizmus elleni harc és a sokoldalú megközelítés iránt elkötelezett EBESZ-tagállam támogatását” – olvasható például a politikai és a biztonsági ügyek bizottságának határozatában.

    A nyilatkozatban a parlamenti közgyűlés egyben sajnálatát fejezi ki, amiért Oroszország megsértette a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződésben (INF) vállalt kötelezettségeit.

    A dokumentum szerint az orosz kötelezettszegések miatt kudarcba fulladt több más szerződés – közöttük a Nyitott Égbolt Szerződés, az európai hagyományos fegyvereket korlátozó egyezmény (CFE), valamint az EBESZ Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedésekkel Foglalkozó Tárgyalások 1994. évi Bécsi Dokumentuma – megvalósítása is.

    A nyilatkozatban a parlamenti közgyűlés sajnálatát fejezi ki, amiért Oroszország megsértette a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződésben vállalt kötelezettségeit
    Fotó: AFP

    Nyikolaj Rizsak parlamenti képviselő, az orosz küldöttség tagja közölte, hogy Oroszország nem ismeri el az EBESZ parlamenti közgyűlése 28. ülésszakának hétfőn elfogadott zárónyilatkozatát és nem tartja magára nézve kötelezőnek annak rendelkezéseit.

    Tekintettel arra, hogy az adott nyilatkozatot a közgyűlés tagjainak egyharmada jelentlétében fogadták el, nem ismerjük el és nem tartjuk kötelező érvényűnek

    – mondta az orosz képviselő. Újságírók előtt hozzátette, nyilvánvalóan nem volt biztosított a többség, a határozatképességhez nyilvánvalóan nem voltak elegendően. Megjegyezte, hogy „ez ugyanaz az oroszellenes retorika, egyáltalán semmi sem változik”, pedig Oroszország megteszi a kezdeményező lépéseket. A képviselő szerint még az energiabiztonsági kérdést is átpolitizálták a nyilatkozatban.

    Ukrajna Oroszország EBESZ
    Kapcsolódó cikkek