Közélet

„Nincs ok, amellyel igazolni lehet ártatlan emberek legyilkolását”

Bár minden mészárlást követően előkerül a téma, hogy szigorítsák-e a fegyver-vásárlás feltételeit, a lobbisták csírájában elfojtják.

Fegyverünkkel és egy sörrel a kezünkben sétálgatunk egy kaszinóban, majd ha már unjuk a rulettet, tovább állunk egy bárba, ahol kikérünk még egy italt. Jól érezzük magunkat amerikaiként

– ezen sorok nem egy képzelt riport részletei, hanem a valóság. Az amerikai Nevadában ugyanis olyan lazák a fegyvertartási szabályok, hogy minden akadály nélkül megtehetjük ezt, sőt a megfelelő szövetségi törvények betartásával még akár géppuskára is szert tehetünk. Például egy AK–47-esre, vagy közismert nevén Kalaskinyokvra. A gépkarabélytípus elméleti tűzgyorsasága 600 lövés percenként, a gyakorlatban ez 100 lövést jelent sorozatra állítva a 30 töltényes szekrénytárból.

Egy ilyen fegyvert vásárolt július 9-én teljesen legálisan a 19 éves Santino William Legan, hogy a kaliforniai Gilroy város egyik népszerű fesztiválján gyilkolhasson. Legan a szemtanúk szerint átlagos fickónak tűnt, a Big Mikes nevű fegyverbolt tulajdonosa, aki eladta neki a fegyvert egyenesen boldognak írta le a férfit, ezért meg sem fordult a fejében, hogy megtagadja tőle a vásárlást Nevadában. A kaliforniai családi rendezvényre már illegálisan vitte a Kalasnyikovot, révén abban az államban szigorúbbak a fegyvertartási szabályok. A történet további része ismert,

a három halálos áldozat közül kettő gyermek, a mészárlás okozta trauma pedig ki tudja, hogy meddig marad meg a túlélőkben.

Az elmúlt hét mérlege lehangoló, az El Pasóban és Daytonában történt tömegmészárlásoknak harminc halottja és többtucatnyi sérültje van. A történtekért a demokrata párti politikusok nekirontottak az amerikai elnöknek. „Nyíltan rasszista, és tovább szítja a fajgyűlöletet ebben az országban” – mondta a republikánus Donald Trumpról Beto O'Rourke egykori képviselő, aki szerint Trump egy fehér nacionalista és nem tartja tiszteletben az amerikai társadalom különbözőségeit, valamint azt, hogy – mint O'Rourke fogalmazott – valamennyiünket egyenlőnek teremtettek. Pete Buttigieg, az indianai South Bend város polgármestere ennél is tovább ment, a Fox televízióban azt állította: a fehér nacionalizmust kormányzatunk legfelsőbb szintjein megbocsátással kezelik. Buttigieg úgy látja, az elnöki retorika nagyban megegyezik a Ku Klux Klan fajgyűlölő szervezet volt vezetőjének szónokiasságával.

Közben a Fehér Ház hevesen cáfol, álláspontjuk szerint nincs szó arról, hogy Amerika első embere lekicsinyli azt a fenyegetést, amelyet a „fehér nacionalizmus” jelent.

Gyűjtés az elmúlt évtizedek tömeggyilkosságaiból (MTI)

1966. augusztus 1.- A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.

1991. október 16.- Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.

2012. július 20. - A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert lelőtt, 70-et pedig megsebesített.

2012. december 14. - A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.

2016. június 12. - A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

2017. október 2. - A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32.

emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire: 58 ember meghalt, 851-en megsebesültek. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.

2018. február 14. – A floridai Parkland városka középiskolájában egy agresszív magatartása miatt korábban kicsapott 17 éves diák 17 embert mészárolt le, 17-et megsebesített. A tettest letartóztatták.

2018. október 27. – Egy 46 éves férfi 11 embert lőtt le a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában. A támadót a rendőröknek sikerült elfogni.

2018. november 8. – Tizenhárom halálos áldozata volt a kaliforniai Thousand Oaks városában történt lövöldözésnek, amelyben egy fegyveres férfi a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen tüzet nyitott egy diákrendezvény résztvevőire.

„Nincs olyan ok, amellyel igazolni lehet ártatlan emberek legyilkolását, és nincs érte bocsánat sem” – áll az elnök vasárnap közzétett Twitteren üzenetében. Trump ugyan azon a napon az újságírók elé is kiállt, azt mondta, egyeztet az illetékesekkel, hogy többet ne történjen ilyen tragédia. A „bump stock” fegyver-kiegészítők tilalmát már el is rendelték. Ezek olyan rugós válltámaszok, amelyekkel ha fel van szerelve a fegyver, gyorsabban lehet sorozatot leadni. Emlékezzünk, a Gilroy-i esetnél azt mesélték, akik ott voltak, hogy a 19 éves elkövető „jobbról balra” húzkodta fegyverét, mintegy kaszálva lőtt az ott lévőkre. A korlátozás hasznos és szükségszerű.

Azt viszont sehol nem láttuk, hogy a trigger crank-et is érinti a tiltás.

A nagyjából 20 ezer forintnak megfelelő összegért beszerezhető „elsütőbillentyű-forgattyú” forgatásonként háromszor süti el a fegyvert. Szövetségi engedély nélkül lehet a félautomatából automata fegyverünk. Ilyen kiegészítőt használhatott Stephen Paddock, amikor 2017. október 1-én éjszaka tüzet nyitott a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletéről egy közeli szabadtéri koncert részvevőire. 59 ember halt meg. A 64 éves nyugdíjas elkövető, aki a támadás előtt könyvelőként dolgozott és a törvénnyel semmilyen összetűzése nem volt öngyilkos lett.

Tavaly 1 milliárd 508 millió dollár folyt be a fegyverértékesítésből az Egyesült Államokban, az azt megelőző évben ez még magasabb volt, meghaladta az 1,2 milliárdot – olvasható ki a Trading Economics adataiból. Pozitív rekord az 1998-as év, akkor több mint 1,5 milliárdért adtak el fegyvert legálisan. A feketepiac szintén hatalmas profitot generál, noha nem az államnak.

Az úgynevezett terrorizmus index (ezzel mérik a terrorista támadások előfordulásának esélyét polgári és katonai célpontok ellen) nem áll összefüggésben az eladások nagyságával, hiszen 2018-ban 6,07, 2017-ben 5,45 volt ez a mutató. Nagyjából 265 millió lőfegyver van forgalomban Amerikában, ami 55 millió állampolgár kezében koncentrálódik. Egy 2015-ben készült, a Harvard és a Northwestern Egyetem nevéhez köthető átfogó kutatásból az derült ki, hogy a tulajdonosok

  • fele egy vagy két lőfegyvert birtokol, és hasonló számban vannak azok, akiknek legfeljebb három fegyverük van;
  • a tipikus fegyverbirtokló fehér, nem nagyvárosban élő, konzervatív férfi.
  • A konzervatívok 30 százaléka mondja magát tulajdonosnak, ugyanez az arány a liberálisok körében csak 14 százalék.
  • Sorolni is nehéz, hogy az elmúlt években hány iskolai vérengzést, bevásárlóközpontokban végrehajtott fegyveres támadást hajtottak végre különböző indítékkal, vallási, etnikai okokból, vagy bosszútól vezérelve különféle, többnyire automata fegyverekkel. Egy egy véres esemény után a tüntetések mellett mindig feljön a fegyver-vásárlás feltételeinek szigorítása,

    de ezekből törvényi szinten aztán nem lesz semmi, elsikkadnak.

    Ennek egyik legfőbb oka a fegyverlobbi és annak megkerülhetetlen szereplője a Nemzeti Lőfegyverszövetség, ami Trump választási kampányára 2017-ben több mint 20 millió dollárt költött, a törvényhozásban pedig a republikánus és a demokrata képviselőket is előszeretettel támogatták.

    A kisfiút egy 19 éves férfi ölte meg az előző nap, amikor géppisztolyával lőni kezdett az észak-kaliforniai Gilroy évenkénti fokhagymafesztiválján.
    MTI/AP/Jeff Chiu

    Az alkotmányuk egy 1791-es módosítás nyomán kimondja, hogy „valamennyi tagállam állampolgárának joga van a szabad fegyvertartáshoz, illetve fegyverhordáshoz, s ezen jogától senki sem fosztható meg.” Rendkívül markáns a fegyvertartás kultúrája, az élet mindennapi, legitim része, hogy pisztolytáska lapulhat a zakó alatt egy üzleti megbeszélésen.

    A VG.hu által megkérdezett amerikaiak az önvédelemben játszott szerepe miatt tartják fontosnak a fegyverek tartását. Egy texasi férfi például azt mondta,

    hord magánál fegyvert, ő gondolkodás nélkül használja, ha kell és megvédi magát.

    Az Egyesült Államokban háromszor nagyobb a gyakorisága, hogy előkerül egy fegyver a támadások során és itt követik el a világon a legtöbb fegyveres gyilkosságot: 1 millió lakosra kivetítve 4-szer annyit, mint Németországban, ami ezen lista második helyén áll. Elmondható, azokban az államokban, ahol több embernek van viselési engedélye, több is a lövöldözés. Azokban az államokban pedig, ahol szigorúbb szabályokat hoztak ezen a téren, kevesebb a fegyveres gyilkosság.

    Amerikában az évi 30 ezer öngyilkosság kétharmadát is lőfegyverrel követik el.

    A fegyverrel elkövetett gyilkosságok – aminek a száma az elmúlt harminc évben felére csökkent – nagy többsége öngyilkosság.

    gyilkosságok fegyvertartás Donald Trump USA
    Kapcsolódó cikkek