Közélet

Újra Conte kap lehetőséget az olasz kormány élén

A befektetők korábban kedvezően reagáltak arra, hogy előrehozott választások helyett egy piacbarátabb koalíció állhat fel.

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján. Az elnök általi megbízatásról hivatala egyik tisztségviselője számolt be csütörtök délelőtt.

A PD és M5S nem értet egyet a leendő miniszterelnök személyét illetően: az Öt Csillag Mozgalom a múlt héten lemondott Giuseppe Contét akarta visszahívni, a demokraták teljes megújulást akartak – más kormányfővel az élen. A Demokrata Párt részéről Andrea Orlando emellett arra is panaszkodott, hogy az Öt Csillag Mozgalom egyre több elvárással áll elő.

Sergio Mattarella és Giuseppe Conte
Fotó: AFP

A befektetők korábban kedvezően reagáltak arra, hogy előrehozott választások helyett egy piacbarátabb koalíció állhat fel, a demokraták azonban úgy látják, az eddig együtt kormányzó Liga és Öt Csillag Mozgalom ismét nyithat egymás felé.

Sergio Mattarella államfő keddig adott időt a pártoknak az egyeztetésre.

Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról.

A bizottság elnöke is támogatja Contét

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke támogatja a kormányalakítással megbízott Giuseppe Conte olasz ügyvezető miniszterelnököt, akivel a nap folyamán kapcsolatba is fog lépni – közölte a brüsszeli testület szóvivője csütörtökön.

„Olaszország központi szerepet játszik európai családunkban, és számítunk aktív hozzájárulására az európai projekthez” – szögezte le Mina Andreeva újságírói kérdésre válaszolva.

A szóvivő emellett felszólította Rómát, hogy mielőbb nevezze meg tagjelöltjét a november elején hivatalba lépő Európai Bizottságba. „Minél előbb leadják egy jelölt nevét Ursula von der Leyen megválasztott elnöknek, annál előbb találkozhat vele, felmérheti a személyiségét és a kvalitásait, amelyek alapján gondolkozni kezdhet a neki szánt portfólióról” – mondta.

Olaszország Giuseppe Conte Sergio Mattarella
Kapcsolódó cikkek