Közélet

A gyorsabb viszi a Hold kincseit

Az űrverseny azért is zajlik, hogy mely országoknak sikerül a Holdon található erőforrásokat kiaknázni – mondta Pacher Tibor egyetemi tanár, a Puli Space Projekt vezetője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az ismét kibontakozó űrverseny része az Egyesült Államok űrparancsnokságának minap bejelentett létrehozása. A verseny azért is zajlik, mely országoknak sikerül a Holdon található erőforrásokat kiaknázni – mondta Pacher Tibor egyetemi tanár, a Puli Space Projekt vezetője hétfőn az M1 műsorában.

A szakértő hozzátette, hogy az amerikai űrparancsnokság létrehozását, amelyet Trump elnök jelentett be, első körben saját berendezéseik, műholdjaik megvédése indokolta.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzman Jr.

Nemrég Macron francia elnök is bejelentette, hogy országa űrhaderőt állítana fel, Európának is fel kell készülnie a kihívásokra. Közben India azt demonstrálta, hogy képes szétlőni egy műholdat, holott egy ilyen akció komoly űrszemetet generál, amelynek egyre növekvő mennyisége kiemelten veszélyezteti a műholdakat

– szögezte le a szakértő.

Mint elhangzott, a Föld körül keringő műholdak évente 350 milliárd dolláros piacot jelentenek, és szeretnék, ha Magyarország is erősebben lenne jelen az űrkutatás területén.

A verseny a mélyűrben lévő erőforrások felhasználásáról is szól. Elsősorban a Hold van a fókuszban, az égitest vize, amely üzemanyagként szolgálhatna. A Holdon létrehozni tervezett üzemanyagtöltő állomások a Mars meghódítása felé nyithatják meg az utat – fogalmazott Pacher Tibor.

Hangsúlyozta, hogy a kis országok is jelentős teljesítményre képesek, Magyarország kilenc éve dolgozik egy holdjárón.

Sikerült összefogást teremteni a szakma hazai szereplői között, és képesek vagyunk viszonylag rövid határidőn belül megépíteni egy ilyen járművet, saját kommunikációval.

„Eddig három nemzet landolt sikeresen a Holdon, ha a magyar holdjáró amerikai segítséggel 2021 nyarán el tudna jutni a Holdra, akkor benne lennénk az első tízben„ – mondta a szakértő.

erőforrások Hold
Kapcsolódó cikkek