Közélet

Előfinanszírozással mehetnek a nyelvi kurzusokra a gimnazisták

A jövő év elején már megnyílik az az online felület a Tempus Közalapítványnál, ahol jelentkezni lehet a kéthetes intenzív nyelvi kurzusokra – mondta a Világgazdaságnak Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos.

Szeptember közepén küldte ki a Tempus Közalapítvány a gimnáziumoknak és szakgimnáziumoknak a tájékoztatót a 2020-tól igényelhető külföldi nyelvi kurzusokkal kapcsolatban. Meddig kell jelezni az oktatási intézményeknek, ha részt kívánnak venni a programban?

Az igények előzetes felmérése zajlik. Október 10-ig várjuk annak a 718 iskolának a visszajelzését, amelyek megkapták a levelet. Nemcsak államilag fenntartott, hanem egyházi és magániskolákat is értesítettünk. Arra vagyunk kíváncsiak egy online kérdőív segítségével, hogy melyik iskola szeretne diákcsoportot indítani, melyik nyelvi terület érdekli őket, hova utaznának, valamint hogy külföldi partneriskolával együttműködve vagy nyelviskolák kínálatával élve oldanák meg a csoportos utazást. Ezenkívül a fiatalok egyénileg is élhetnek a külföldi nyelvtanulási program adta lehetőségekkel. Szeretnénk, ha a gimnáziumok még ebben a hónapban felmérnék – a szülőket és a diákokat megkérdezve –, hogy körülbelül hányan tervezik jövő nyáron a nyelvtanulásra fókuszáló utazást. A jelenleg kilencedik és tizenegyedik évfolyamra járó, gimnáziumban és szakgimnáziumban tanuló, nappali tagozatos diákok utazhatnak majd a kéthetes (tíz munkanapos) nyelvi kurzusra, négy nyelvterületen. A külföldi nyelvtanulási lehetőség az angol, a német, a francia és a kínai nyelv gyakorlását teszi lehetővé anyanyelvi környezetben, a célországok pedig az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Németország, Ausztria és Kína. A kínai nyelv specialitása miatt a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulói számára, csak meghívásos alapon, szervezett keretek között és csoportosan utazva nyitjuk meg a lehetőséget.

Bartos Mónika
Foto: VG / Kallus György

Mennyit szánnak erre a célra a jövő évi büdzsében?

A költségvetésben harmincötmilliárd forint van betervezve. Ha szükséges, megemeljük az összeget.

Elég ennyi idő, hogy az iskolák felkészüljenek egy ilyen programra?

Véleményem szerint igen. November, december környékén megnyílik egy olyan felület, ahol tájékozódhatnak a szülők és a diákok, valamint a kísérő nyelvtanárok a nyelviskolák kínálatáról, eldönthetik, hogy hova utaznának szívesen. Az érintett országok nagykövetségeit és nyelvi intézeteit kértük fel arra, hogy segítsenek a nyelviskolákat megtalálni. Eddig 1200 nyelviskolai ajánlás érkezett, mindegyik akkreditált, minősített. Közülük 750-nel vettük fel a kapcsolatot, mert nekik van olyan programjuk, amely a magyar diákoknak leginkább megfelel. Arra számítunk, hogy a fiatalok 80-85 százaléka angol nyelvterületre szeretne majd menni. Jövő év januárjában, februárjában nyílik meg a Tempusnál az az online felület, ahol jelentkezni lehet.

A teljes interjút a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

Bartos Mónika nyelvi képzés külföldi nyelvtanulás
Kapcsolódó cikkek