Közélet

Több százezer uniós állampolgárnak mutathatnak ajtót a britek

Arra figyelmeztetik az európai uniós polgárokat, hogy hosszabbítsák meg Nagy-Britanniában érvényes tartózkodási engedélyüket. Erre a briteknek az unióból való kilépése (Brexit) miatt van szükség. A határidő 2020. december 31. Aki ennek nem tesz eleget, arra kitoloncolás vár.

Nagy-Britannia kiutasítja azokat az uniós állampolgárokat, akik nem kérvényeznek új bevándorló státuszt, és csak nagyon kivételes esetben megengedők – írja a Reuters. A procedúrára a Brexit miatt van szükség.

A brit kormány egy szűk listát állított össze arról, hogy kik mentesülhetnek a kötelezettség alól. Ilyen ok a fizikai vagy mentális okokból fennálló munkaképtelenség, és azok a gyermekek is beletartoznak, akiknek nevében a szüleik nem regisztráltak.

A kormány az utóbbi évtized legszigorúbb határellenőrzését jelentette be, megszüntetve azt a gyakorlatot, hogy az uniós polgárok előnyt élveznek belépéskor a nem uniós lakosokhoz képest.

A legtöbb uniós polgárnak bizonyos előzetes engedélyeket kell beszereznie a kormánytól, hogy Nagy-Britanniában maradhasson.

A brit kormányt gyakran éri az a vád, hogy képtelen egy adatbázist kidolgozni a legálisan és az illegálisan náluk tartózkodókról. Ebből kifolyólag tavaly a Windusch-botrányként elhíresült esetben több száz karibi bevándorló jogait korlátozták tévesen. Többen közülük elveszítették munkájukat, míg másokat deportáltak.

A brit kormány adatai szerint a csaknem 3,5 millió Nagy-Britanniában tartózkodó uniós állampolgárnak eddig mindössze a fele kapott új, legális tartózkodási engedélyt.

Bevándorlásügyi jogi képviselők néhány hónappal ezelőtt a belügyminisztériumban betekintettek a kormány bevándorlási iránymutatási terveibe. Ennek egyik fontos pontja, hogy mi történik azokkal, akik kicsúsznak a határidőből.

Azt nem tudni, hogy a kormány mikor hozza nyilvánosságra a teljes dokumentumot, azonban az intézkedéscsomag változhat, ha a konzervatív kormány bukik a december 12-én esedékes előrehozott választásokon.

Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Sokan fennakadhatnak a rostán

Meglehetősen sok olyanra számítunk, akik azt mondják majd, hogy megfeledkeztek meghosszabbítani tartózkodási engedélyüket, de ez nem lesz elégséges indok

– mondta egy jogi képviselő. Hozzátette:

Ha valaki nem jelentkezik a határidő lejárta előtt, annak nem lesz legális tartózkodási helye, és megindul a kiutasítási eljárás.

A belügyminisztérium viszont azt mondta; azoknak, akik saját hibájukon kívül csúsztak le a határidőről, lehetőségük lesz legális tartózkodási engedély megszerzésére.

Eddig a kormány azt hangoztatta, hogy a hivatalnokok mindent elkövetnek azért, hogy jogilag minden EU-s állampolgárnak biztosítsák a Nagy-Britanniában maradást. Azokra viszont, akik elmulasztják a jelentkezést, nem fordítottak figyelmet – szól a kritika.

Attól tartanak, hogy számos olyan uniós állampolgár is fennakadhat a rostán, akik jogszerűen tartózkodnak az országban, továbbá úgy vélekednek, hogy

a valóságtól igencsak elrugaszkodott az a várakozás, hogy jövő év végéig mindenki eleget tesz regisztrációs kötelezettségének.

Maike Bohn, az uniós polgárok jogait védő 3million csoport tagja azt mondta: attól tartanak, hogy a társadalom legsebezhetőbb tagjai – például azok az idős emberek, akiknek nincs folyamatos munkaviszonyuk, vagy családon belül erőszak áldozatai – nem jelentkeznek időben.

Aggódunk ezekért az emberekért. Napi szinten találkozom olyanokkal, akik tisztában vannak a rendszerrel, mégis azt gondolják, hogy nem kell regisztrálniuk a további itt tartózkodásuk érdekében.

A jelentkezési rendszert sok kritika éri. Bevándorlók, akik évtizedek óta Nagy-Britanniában élnek, azt mondják, hogy rugalmatlan bürokratikus rendszerrel néznek szembe.

Ha a rendszer 95 százalékos hatékonysággal működne, akkor is 175 ezer ember esne kívül rajta.

Ők pedig komoly bajba kerülhetnek. Mert akik kicsúsznak a határidőből, legális lakosokból papírok nélküli bevándorlókká válnak, és kiutasítják őket.

Ezeket ez embereket illegális bevándorlóknak tekintjük, ezért az ilyenkor szokásos végrehajtási intézkedések várnak rájuk, úgymint fogva tartás, majd kitoloncolás.

– közölte a belügyminisztérium.

Brexit kitoloncolás Nagy-Britannia tartózkodási engedély
Kapcsolódó cikkek