Közélet

Tombol a rasszizmus Európa stadionjaiban

Európában egyre több rasszista megnyilvánulás történik a lelátókon, az UEFA pedig fegyvertelen kisiskolásként kezeli az ügyet. A helyzet egyre aggasztóbb, és egészen addig nem is lesz jobb, amíg a legfőbb szerv nem szab ki olyan büntetéseket, amelyek arra ösztönöznék a klubokat, országokat, hogy rendet rakjanak pályáikon.

Olaszországban, a vasárnapi Verona–Brescia találkozón újabb rasszista botránynak lehettek szemtanúi a szurkolók és a tévénézők:

Mario Balotelli, a vendégek támadója az 54. percben dühből felrúgta a labdát a lelátóra, és levonult a pályáról, miután a hazai drukkerek folyamatosan rasszista bekiabálásokkal inzultálták.

https://www.youtube.com/watch?v=2xZF4ysqlRg

Balotellit a (re)akciója után mindkét csapat játékosai próbálták rábeszélni, hogy maradjon a pályán, de az olasz hajthatatlan volt. A bíró rövid időre félbeszakította a meccset, a hangosbemondóban pedig figyelmeztették a szurkolókat, hogy amennyiben nem fejezik be ezt a viselkedést, lefújják a találkozót. Az indulatokat végül sikerült csillapítani, a pályán maradt Balotelli pedig később góllal állt bosszút.

Olaszország a bűn melegágya

Olaszországban amúgy is katasztrofális a helyzet a rasszizmust illetően. Pedig a FIFA elnöke, Gianni Infantino már szeptemberben figyelmeztette az olaszokat, hogy ahova csak lehet, tegyék ki a rasszista viselkedés tiltását szorgalmazó táblákat, s indítsanak kampányt az országban.

A rasszizmust oktatással, büntetéssel és beszélgetéssel lehet megszüntetni

– mondta Infantino.

Lukaku is figyelmeztetett

Ugyancsak szeptemberben, az Inter csatára, Romelu Lukaku is figyelmeztetett – gyakorlatilag az egész világot –, hogy nagyon rossz irányba mennek a dolgok. Miután többször is verbális inzultus érte a pályán bőrszíne miatt, egy Instagram-posztban fejtette ki a véleményét.

https://www.instagram.com/p/B16Ja0Jh4B9/

A belga játékos reméli, hogy a világ összes országának labdarúgó-szövetsége erősen lép majd fel a megkülönböztetés minden formája ellen. A csatár azzal folytatta:

a közösségi médiában (Instagram, Twitter, Facebook) jobban együtt kell működniük a klubokkal is, mivel mindennapossá vált, hogy a social media is a rasszizmus csataterévé vált. Évek óta mondjuk, és még mindig nincs cselekedet.

Lukaku szerint sokat segítene a helyzeten, ha a játékosok összeállnának, és közösen próbálnának tenni valamit az ügy érdekében, ha már az illetékes szervek erre képtelenek.

Az olasz ultrák teljesen abszurd módon reagáltak Lukaku kifakadására: úgy vélik, ha a huhogásból a belga rasszista ügyet csinál, csak olajat önt a tűzre.

Bulgáriában volt a mélypont

Nem csak Balotelli, Lukaku vagy Zouma érintett az ügyben, ugyanezzel a problémával szembesül heti szinten Rashford és Sterling is. A legnagyobb médiavisszhangot azonban a Bulgária-Anglia mérkőzés kapta,

a találkozó ugyanis többször félbeszakadt huhogás és náci karlengetés miatt.

https://www.youtube.com/watch?v=TSLkh33ZLjk

Ráadásul akadtak olyan bolgár szurkolók, akik „no respect” feliratú pólót viseltek, gúnyosan ignorálva ezzel az UEFA sportszerűséget és a rasszizmus elleni küzdelmet népszerűsítő kampányát, melynek szlogenje ano racism, respect”.

A félidőben Gareth Southgate, az angolok kapitánya megbeszélte a játékosokkal, hogy a következő huhogásnál levonulnak a pályáról, azonban a rasszista bolgár csoportok elhagyták a második félidőre a lelátót, az angolok pedig végül nemes bosszút álltak, 6-0-ra gázolták le a bolgárokat.

A meccs utáni sajtótájékoztatón Southgate kifakadt, egy bolgár újságíró pedig közölte vele, kissé túlzónak találja, hogy Southgate rasszista megnyilvánulásnak minősítette az esetet.

Fotó: The Week

A hazaiak edzője pedig egyenesen azt találta mondani, hogy ő márpedig egyetlen huhogást sem hallott a meccsen.

A politika belenyúlt

A botrány után a bolgár sportminiszter Kraszen Kralev bejelentette, hogy a tárca minden kapcsolatot megszakít a helyi labdarúgó szövetséggel (BFS), és az anyagi forrásokat is megvonja egészen addig, míg a szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov le nem mond. Az elnök gyakorlatilag kiröhögte a szaktárca kijelentését („senki ne mondja meg neki, mikor mondjon le”), amikor viszont maga a bolgár miniszterelnök kérte, hogy távozzon pozíciójából, már nem volt ilyen kemény legény, le is mondott.

Képmutató FIFA

Júliusban a FIFA új fegyelmi szabályzatot léptetett életbe, ennek értelmében szektorbezárással és legalább 20 ezer svájci frankos (5,9 millió forint) pénzbüntetéssel lesz sújtható az a klub, amelynek szurkolói a mérkőzések során

szavaikkal, vagy tetteikkel bárkit hátrányos megkülönböztetésben részesítenek faji, etnikai, nemzeti, társadalmi, nemi, szexuális irányultsága miatt, nyelvi, vallási, vagy politikai alapon.

Annál az egyesületnél, ahol a szurkolók többször is megismétlik ezt a viselkedést, ott pontlevonással és akár a nemzetközi sorozatokból való kizárással is büntethetik a csapatot. Amennyiben pedig egy játékos a pályán tanúsít rasszista, vagy negatív megkülönböztetésre utaló magatartást, akkor akár tíz meccses eltiltást is kaphat.

Fotó: Sky News

Nézzük viszont, hogy ennek fényében milyen büntetéseket rótt ki mostanában az UEFA:

  • Október 29-én 75 ezer euróra (24,5 millió forint) büntették a bolgár szövetséget a szurkolók rasszista viselkedéséért + 2 zárt kapus meccset is kaptak (ebből egyet próbaidőre felfüggesztettek).
  • október 21-én Szerbia 2 zárt kapus meccset (ebből egyet próbaidőre felfüggesztettek) kapott rasszizmus miatt.
  • Október 16-án a Laziot 20 ezer euróra (6,54 millió forint), plusz 1 zárt kapus meccsre büntették (ezt egy év próbaidőre felfüggesztették).
  • Október 9-én a Slovan Bratislava 50 ezer eurót (16,3 millió forint) fizethetett a szurkolók rasszista viselkedése miatt, plusz egy zárt kapus meccs is járt hozzá.
  • Október 7-én Magyarország 1 zárt kapus meccsel és 67 ezer euróval (21,9 millió forint) fizetett a szlovákok ellen tanúsított rasszista viselkedés miatt.
  • A fentiekből kitűnik, hogy az UEFA csak tessék-lássék módon, látszatintézkedésekkel szankcionálja a kirekesztő viselkedést, a zárt kapus meccseket általában próbaidőre felfüggesztik, és a pénzbüntetéseket sem viszik túlzásba. A bolgár-angol meccsen történtek példátlan esetnek számítanak napjainkban, az UEFA mégis mindösszesen csak egy 75 ezer eurós büntetéssel sújtotta őket – ráadásul a 2 zárt kapus meccsből egyet fel is függesztettek.

    Egyáltalán nem tűnik úgy tehát, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség kőkeményen akart volna fellépni.

    Nincsenek olyan intézkedések, amelyek miatt az egyes országok szövetségei, illetve a klubok meggondolnák, hogy saját szurkolóikat kordában tartsák.

    Ha pedig arra gondolunk, hogy az egyes játékosok 10 meccses eltiltást is kaphatnak ugyanezen viselkedésért, erősen felmerül a gyanú, hogy a szövetségek, klubok, illetve a játékosok szankcionálása nem teljesen arányos. Amíg pedig a FIFA és az UEFA nem „jutalmazza” a vétkes országokat vagy klubokat irtózatosan fájó büntetésekkel, addig senki nem lesz elég motivált ahhoz, hogy saját pályáin rendet rakjon.

    Rasszista botrányba keveredett a Gucci

    A közösségi média ismét bocsánatkérésre és egy sértőnek gondolt termék visszavonására kényszerített az olasz divatcéget.

     

    rasszizmus társadalmi kirekesztés UEFA FIFA
    Kapcsolódó cikkek