Közélet

Régiós előnyben a gyógyszeripar

A hazai gyógyszeripar több mutatója alapján is a visegrádi országok éllovasa, gyógyszer-külkereskedelme például egyedüliként pozitív – derül ki egyebek mellett a Nézőpont Intézet friss tanulmányából.

Tavaly csaknem 40 milliárd forinttal 1003 milliárdra esett a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségéhez (Magyosz) tartozó tizenöt tagvállalat kibocsátása 2017-hez képest. Bruttó hozzáadott értékük 511 milliárd forintról 468 milliárdra csökkent a Nézőpont Intézet tanulmánya szerint.

A tagvállalatok 80 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe

– mondta az intézet vezérigazgatója, Mráz Ágoston Sámuel a tanulmányt bemutató háttérbeszégetésen.

Bár – mint Mráz Ágoston Sámuel rámutatott – Magyarország számos összehasonlításban nem áll az élen a visegrádi régióban, a gyógyszeripara azonban, például az egy alkalmazottra jutó 58,9 millió forint nettó árbevételét tekintve, megelőzi Lengyelországot, ahol ez az érték 55,6 millió forint.

Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezenfelül a hazai gyógyszeripar hozzáadott értéke 466 milliárd forint, míg a lengyelországi 350, a csehországi 147, a szlovákiai pedig 21 milliárd forint. Az intézet elemzője, Rózsa Péter hozzátette, hogy a visegrádiak közül csak Magyarország gyógyszertermék-külkereskedelme pozitív:

a tavalyi exportja 1764 milliárd, az importja 1494 milliárd forint volt.

Rózsa Péter a hazai gyógyszeripar tavalyi megtorpanása kapcsán rámutatott, hogy több gyógyszergyártó számolt be gazdasági nehézségekről, és az ágazatnak 20 milliárd forint többletköltséget okozó szerializáció (egyedi gyógyszer-azonosítási kötelezettség) kedvezőtlen hatásairól.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában

Bogsch Erik Greskovits Dávid mráz ágoston sámuel nézőpont intézet Magyosz
Kapcsolódó cikkek