Közélet

Érzi Budapest a kínaiak hiányát

Több száz kínai turista nem érkezik meg a magyar fővárosba, miután Kínában a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében leállították a csoportos kiutaztatásokat.

Budapesten 430 ezer vendégéjszakát, a teljes vendégforgalom 5-6 százalékát adták tavaly január és november között a kínai turisták, akiknek a többsége csoportosan, több európai országot érintő körutazásra befizetve érkezik meg Budapestre

– összegezte kérdésünkre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás a koronavírus által potenciálisan érintett piac nagyságát. Magyarország és a közép-európai régió egyik legnagyobb kínai beutaztató társasága, az EETS igazgatója, Lázár Judit a Világgazdaságnak elmondta: egyelőre 20 százalékos lemondásnál tartanak a következő, nagyjából két hétre, ami magyar viszonylatban körülbelül háromszáz kínai utas elmaradását jelenti.

Lázár Judit, aki a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke is, kiemelte, hogy a kínai turizmusban érdekelt magyar partnerek mindegyike részéről fokozott rugalmasságot tapasztalnak, és a vendégfogadók is a helyzet mielőbbi rendeződésében érdekeltek.

A Budapest Airport folyamatosan kapcsolatban van a légitársaságok regionális irodáival, de a koronavírussal kapcsolatos légitársasági intézkedésekről egyelőre nem kaptak tájékoztatást

– közölte a Világgazdasággal a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető társaság. Arról, hogy az elmúlt napokban bejelentett és megnyitott új, közvetlen kínai destinációk esetében az utazási korlátozások miatt esetleg módosítani kell a járatokat üzemeltető légitársaságok és a Budapest Airport közötti szerződéseket.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A betegek elkülönítésére a budapesti Szent László Kórházat jelölték ki.

Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás

– erről Müller Cecília tiszti főorvos beszélt. Kifejezetten a koronavírus ellen még nincs védőoltás, de számos kutatás zajlik. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta:

ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, 1-2 százalék a halálozási rátája.

Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter a Világgazdaságnak elmondta, nyolc magyar állampolgárról tudnak, akik Hupej tartomány területén tartózkodik, velük felvették a kapcsolatot. Heten kérték a külügyminisztérium segítségét, hogy a lezárt tartományt elhagyhassák. „Franciaországtól szóbeli ígéretet kaptunk, hogy amint megadják nekik a berepülési engedélyt, akkor a magyar állampolgárok kiutaztatásában is segítenek” – nyilatkozta.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

turizmus Budapest koronavírus visszaesés
Kapcsolódó cikkek