Közélet

Koronavírus: pénteki fejlemények

Folyamatosan frissülő cikkünkben mindent megtalál, amit a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről tudni kell.

Vizsgálják a Kínából érkező utasokat a budapesti repülőtéren

Péntek estétől től valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren, mielőtt belépne az országba – közölte a Budapest Airport Zrt. Az első járat, amelynek utasait a hatósági döntés értelmében megvizsgálják, az Air China 18:50-kor Minszk érintésével Pekingből érkező gépe.

Hatra emelkedett a fertőzöttek száma Németországban

Hatra emelkedett az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban, van köztük egy ötéves gyermek is – jelentették be illetékesek pénteken. Az esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történhetett január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban.

A Pécsi Tudományegyetem szakmai stábot állított fel

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) operatív szakmai stábot állított fel, hogy koronavírussal kapcsolatban az aktuális helyzetnek megfelelő lépéseket gyorsan és hatékonyan meg tudja tenni, emellett minden kínai hallgatóval felvette a kapcsolatot – tájékoztatott az intézmény pénteken.

Koronavírus gyanújával vizsgálnak egy magyar diákot

Az országos tisztifőorvos közölte: koronavírusos beteg nincs az országban, gyanús esetek voltak korábban, és eddig egyik sem igazolódott be.

Mint azt a PTE közleményében írták,

az egyetem elkötelezett az egyetemi polgárok és a lakosság egészsége és biztonsága iránt (.) és folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus témakörében kiadott nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokat, egyeztet az illetékes szakhatóságokkal.

Az intézmény hangsúlyozta kommünikéjében, hogy sem érintett betegről, sem betegség-gyanús esetről nincs tudomása az egyetemnek, ezzel együtt a továbbiakban is a

maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően jár el.

Egyre több ország vezet be utazási korlátozásokat

Egyre több nemzetközi utazási korlátozást léptetnek életbe az országok az új koronavírus okozta járványra hivatkozva.

Oroszország és Mongólia lezárta határát Kínával, hogy elejét vegye a koronavírus terjedésének.

Észak-Korea is lezárta az összes repülőterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt, illetve Pakisztán is elrendelte légterének lezárását a Kínába induló és onnan érkező járatok előtt.

A Fülöp-szigetekhez tartozó Samal szigete csütörtökön már nem csak a kínai turistákat tiltotta ki, hanem azokat is, akik olyan országból érkeztek, ahol felütötte fejét a vírus.

Olaszország és Izrael is úgy döntött elővigyázatosságból, hogy átmenetelig nem engedik be a Kínából érkező repülőgépeket.

Mintegy 15 légitársaság, köztük az Air France, a British Airways és a Lufthansa, törölte a Kínába tervezett járatait.

Vietnam azt követően, hogy az országban három embernél megerősítették az új koronavírusos fertőzést, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a turistavízumok kiadását kínai utazóknak. A kormány egyben felszólította állampolgárait, hogy ne utazzanak a kínai határtérségbe, az utazási irodákat pedig arra kérték, függesszék fel Kína fertőzött régióban induló járataikat.

Az Egyesült Államok és Japán is magas szintű riasztás léptetett életbe, és arra figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Kínába.

Két fertőzött turista Rómában

Két kínai turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, akiket egy római szállodából szállítottak kórházba – közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján. Az olasz kormány leállította a Kínába tartó és innen érkező repülőjáratokat.

Egy idős kínai házaspárnál mutatták ki a megbetegedést. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a 66 és 67 éves kínai turistapár fertőzésgyanúja megerősítést kapott.

A férjet és feleséget a fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban ápolják.

A pár január 23-án érkezett meg Vuhanból a milánói Malpensa repülőtérre, ahonnan egy kínai turistacsoporttal, több város érintésével jutott el Rómába.

Fotó: AFP

Briteket menekítettek ki

Száztíz embert, köztük 83 brit állampolgárt hozott ki a brit kormány Vuhanból a járvány gócpontjának számító közép-kínai városból

– jelentették be pénteken Londonban.

Dominic Raab brit külügyminiszter kijelentette, megállás nélkül dolgoztak azon, hogy elérjék az emberek biztonságos kimenekítését. Mint mondta tudatában vannak annak, hogy mennyire aggasztó volt a helyzet azok számára, akik el akartak utazni Kínából.

Evakuálás és elkülönítés eddig a recept

Mindent elkövetnek a kormányok, hogy a fertőzött Vahun városából evakuálják az állampolgáraikat.

A bérelt repülőgépnek eredetileg csütörtökön reggel kellett volna elindulnia Vuhanból 210 emberrel a fedélzetén, de nem kapta meg időben az ehhez szükséges engedélyeket a kínai hatóságoktól. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt a késés oka, valamint annak, hogy végül kevesebb utas utazott el. Az okokról a pekingi brit diplomáciai képviselet, valamint a londoni külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a sajtó megkeresésére. Egyes brit állampolgárok azt mondták, hogy nem vihették magukkal a kínai útlevéllel rendelkező családtagjaikat.

A Kínából visszatérő brit állampolgárokat 14 napra karanténba zárják.

Újabb áldozatok

Kínában péntekre 213-ra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt. A vírus már legalább 18 országba terjedt át. A testület hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését.

Fotó: Pixabay

Pilóták és légi utaskísérők az Egyesült Államokban azt követelték, hogy állítsák le a Kínába irányuló járatokat. Az American Airlines légitársaság alkalmazottai pert készülnek indítani az azonnali tilalom bevezetése érdekében.

Nagy-Britanniában is megjelent a betegség

Nagy-Britanniában is megjelent az új koronavírus okozta betegség. A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy

két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában.

A tárca tájékoztatása szerint a két beteg ugyanannak a családnak a tagja.

Pánik Ázsiában

Japánban pénteken bejelentették, már 14 ember esetében megerősítették, hogy megfertőződött az új koronavírussal. A 14-ből ketten az első bérelt japán géppel érkeztek vissza hazájukba, és akkor nem észlelték náluk a fertőzés jegyeit.

Az NHK japán televízió beszámolója szerint a kimenekítendő japán állampolgárokért küldött harmadik gépről két utast egészségügyi intézményekbe szállították, míg ugyanerről a járaton többen rosszul lettek.

Észak-Korea a tüdőgyulladást okozó új koronavírus elleni küzdelem jegyében, pénteken lezárta az összes repterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt – erről a brit külügyminisztérium számolt be internetes oldalán.

Vietnam azt követően, hogy az országban három embernél megerősítették az új koronavírus fertőzést, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a turistavízumok kiadását kínai utazóknak. A kormány egyben felszólította állampolgárait, hogy ne a utazzanak a kínai határtérségbe, az utazási irodákat pedig arra kérték, függesszék fel Kína fertőzött régióban induló járataikat.

A múlt héten a dél-vietnami Ho Si Minh-városban két kínai állampolgárnál mutatták ki a vírusfertőzést.

UPDATED:

ASIA:

As of 30-01-2020, there have been 7786 positive tests for the #coronavirus in Asia.

China: 7736

Thailand: 14

Singapore: 10

Malaysia: 7

Japan: 8

South-Korea: 4

Vietnam: 2

Nepal: 1

UAE: 4

(+12,000 more suspected in China)

(1370 serious/critical🤕)

(170 death☠️) pic.twitter.com/uViCKZXu79

— Corona virus (2019-nCoV-) watcher (@2019_wuhan_nCoV) January 30, 2020

Dél-Koreában négy újabb embernél állapították meg az új koronavírus fertőzést, az országban már 11 fertőzött embert tartanak nyilván.

Pénteken több száz dél-koreai állampolgár utazott vissza hazájába Kínából. A 368 embert két létesítménybe szállították, Aszan és Csincshon településre, a fővárostól, Szöultól 80 kilométerre délre.

A kínai repülésügyi hatóság pénteken két repülőgépet indított a thaiföldi fővárosba, Bangkokba, valamint a malajziai Kinabalúba, hogy hazaszállítsák az ott rekedt kínai állampolgárokat.

Pakisztán pénteken február másodikai hatállyal elrendelte légterének lezárását a Kínába induló és onnan érkező járatok előtt.

Kitilthatják a kínai gépeket

Csehország pénteken az összes repülőterére kiterjesztette a prágai légikikötőben már vasárnap bevezetett, koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket.

Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy péntek reggel óta minden repülőtéren szúrópróbaszerűen ellenőrzik az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a kínai eredetű koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket. Ugyanakkor minden repülőtéren információs pontokat létesítettek, és táblákat helyeztek el, amelyek csehül és világnyelveken részletesen tájékoztatják az utasokat, hogyan kell eljárniuk, amennyiben gyanús tüneteket észlelnek magukon.

Csehországban eddig az orvosok több mint harminc személyt vizsgáltak ki, de egyiknél sem bizonyosodott be a koronavírusos fertőzés.

A cseh repülőterekre érkező gépek pilótái leszállás előtt szintén tájékoztatják az utasokat, hogy mire kell számítaniuk a koronavírussal kapcsolatban. A védőintézkedések a prágai repülőtéren eddig semmiféle gondot nem okoztak.

fertőzés koronavírus Kína
Kapcsolódó cikkek