Közélet

Evakuálás és elkülönítés eddig a recept

Minden elkövetnek a kormányok, hogy a fertőzött Vahun városából evakuálják az állampolgáraikat.

Az Egyesült Államokban elsőként koronavírussal diagnosztizált személyt jelenleg is megfigyelés alatt tartják, rendkívüli intézkedések között. A fertőzött férfit néhány orvos és egy speciális robot látja el – közölte a CNN.

Az amerikai hírcsatorna közlése szerint a sztetoszkóppal és egy széles képernyővel felszerelt robot segíti az orvosokat abban, hogy a zárt kórteremben kezelt harmincéves férfival tartsák a kapcsolatot.

Az ápolószemélyzet mozgatja a robotot, hogy egy másik szobából a képernyőn keresztül láthassuk a beteget, és beszélhessünk vele

– mondta a hírcsatornának George Diaz, a washingtoni egészségügyi központ fertőző betegségek osztályának vezetője. Hozzátette: a robot használata minimálisra csökkenti az orvosi személyzet fertőzésnek való kitettségét.

https://www.youtube.com/watch?v=4226vpjOPAA

Az Egyesült Államokban öt fertőzésről számoltak be idáig, mindegyik beteget elkülönítve, kórházakban kezelik. Fertőzés gyanújával 26 államban csaknem száz amerikait vizsgálnak. Kanadában ketten fertőződtek meg: eddig egy férfiról lehetett tudni, aki a kínai városban járt, de közben kiderült, hogy a felesége is megfertőződött.

Fotó: AFP

A vírusgyanú Európában is felütötte a fejét: Németországban a fertőzöttek száma négyre emelkedett lapzártáig: mindannyian ugyanannál a vállalatnál dolgoznak, egy kínai kolléganőtől kapták el a vírust. A bajorországi cégnél mintegy negyven olyan személyt azonosítottak, akik szoros kapcsolatban lehettek a fertőzöttekkel. Franciaországban is négy fertőzöttet azonosítottak: az újonnan felfedezett beteg egy nyolcvanéves kínai turista, akit válságos állapotban kezelnek. Az idős férfi – a többiekhez hasonlóan – a járvány epicentrumának számító Hupej tartományból érkezett Franciaországba. A másik három beteg elkülönítve kezelt beteg jól van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte, hogy

a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Ferihegyen kedden leszállt Shanghai Airlines pilótája nem koronavírussal fertőzött.

A jó általános állapotban lévő kínai férfit elővigyázatosság miatt azonban megfigyelésre felvették a Szent László Kórházba.

Ma Magyarországon nincs koronavírusos beteg

– mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Jelenleg Magyarországon senki nem küzd koronavírussal. Ezzel együtt komolyan veszik a Kínában halálos áldozatokat is szedő betegséget – tette hozzá.

Megkezdték az evakuálást

A kormányok hatáskörébe tartozik, hogy döntsenek a Vuhanban tartózkodó állampolgáraik evakuálásáról – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a héten magas rangú kínai tisztségviselőkkel tárgyalt Pekingben az új koronavírus elleni lehetséges válaszlépésekről.

A WHO álláspontja az, hogy az egyes országok feladata eldönteni, kimenekítik-e állampolgáraikat Vuhanból

– közölte a világszervezet szóvivője.

Az Egyesült Államok és Japán is megkezdte állampolgárai kimenekítését Vuhanból.

Összesen 240 amerikai hagyta el tegnap a várost, és ezzel egy időben Tokióba is megérkezett a 206 evakuált japán állampolgár. Törökország is kezdeményezte 32 állampolgárának hazaszállítását. Ausztrália a Kínából evakuált állampolgárait először nem az országukba, hanem a tőlük 200 kilométerre fekvő Karácsony-szigetekre helyezné el átmenetileg.

Szakemberek figyelmeztetnek, hogy

világszerte mintegy százezer ember már megfertőződött.

Kínában a bizonyítottan fertőzöttek száma megközelíti a hatezret, a gyanús esetek száma majdnem tízezer, az ázsiai országban eddig 132-en meghaltak.

fertőzés koronavírus evakuálás
Kapcsolódó cikkek