Közélet

Sztárok fogtak össze az izzó Ausztráliáért

Nicole Kidmantől Babos Tímeáig világszerte jótékonykodnak a közéleti személyiségek, a fékezhetetlen ausztrál tűzvész ugyanis egyre nagyobb veszélyt jelent.

Senki nem tudja mikor és miként lehet megfékezni az ausztrál tűzvészt, amely a vízpartra üldözte a lakosságot és elpusztította a koala populáció 30 százalékát. Mindeközben Scott Morrison ausztrál kormányfő hétfőn bejelentette, hogy

a kormány 1,4 milliárd dollárt szán a bozóttüzek okozta károk helyreállítására.

A kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy segítse a közösségeket az elpusztult környezet helyreállításában – húzta alá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bozóttüzeket még valószínűleg hónapokig nem sikerült eloltani. Amennyiben pedig az 1,4 milliárd dollár nem lesz elég, további összegeket különítenek el.

A bozóttüzekben eddig 24 ember halt meg, és 2 ezer lakóépület semmisült meg. Szerte a délkeleti államokban több mint 135 tűzfészket tartanak számon.

A tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a várható esők nem lesznek képesek eloltani a legnagyobb kiterjedésű és a leghevesebb tüzeket, a héten tovább romlik majd a helyzet.

Több száz sérült és kiszáradt koalát kezelnek a helyi kórházakban
Fotó: AFP

Az ausztrál fővárosban, Canberrában hétfőn a levegő minősége rendkívül rossz volt, rosszabb, mint bármelyik nagyvárosban a világon. A helyi katasztrófavédelmi hivatal emiatt felszólította azokat a munkatársait, akik nem vesznek részt az oltásban, hogy maradjanak otthonukban.

Összefogtak a teniszezők

A levegő minősége miatt az éppen ausztrál turnén lévő teniszezők is panaszkodnak. A sportágban minden év januárja Ausztráliáról szól – ugyanis a hónap vége felé (idén január 20-án) kezdődik az év első Grand Slam tornája, az Australian Open –, így az ezt megelőző heteket a legjobbak ott töltik.

Novak Djokovic – aki egyébként az ATP játékostanácsának elnöke is – szerint alaposan át kell gondolni a helyzetet. A szerb játékos elmondta, a tanácsot össze fogják hívni a tornát megelőzően, hogy alaposan megvitassák a helyzetet, és a halasztás is szóba jöhet.

Ha a helyzet hatással van a játékosok egészségére, számításba kell vennünk a halasztást. Az embereink beszéltek Craig Tileyvel, napról napra figyelik a helyzetet. Ha folytatódik a mostani trend, attól tartok, hogy a Tennis Australia kénytelen lesz hozni valamilyen szabályt

– nyilatkozta Djokovic.

A helyiek reménytelen küzdelmet vívnak
Fotó: AFP

A tenisz elitje éppen a helyszínen tartózkodik, így testközelből láthatják, miként tombol a tűz a kontinensen. A legnagyobb sztárok mind kinyitották pénztárcájukat, és adományokkal segítik a helyieket. Elsőként az ausztrál fenegyerek, Nick Kyrgios szólalt fel:

ahány ászt üt az ausztrál turné alatt, annyiszor 200 dollárt utal a segélyszervezeteknek.

Ashleigh Barty a jelenlegi női világelső a brisbaine-i tornán elért pénzdíját ajánlotta fel – az összdíjazás egyébként nem kevesebb, mint 1,4 millió ausztrál dollár.

Novak Djokovic és Maria Sharapova a Twitteren fogtak össze
Fotó: Essentially Sports

Maria Sharapova – ötszörös GS-bajnok – és Novak Djokovic együtt dobtak össze 50 ezer dollárt. Az orosz és a szerb teniszező a Twitteren beszélték meg a közös adakozást.

https://twitter.com/MariaSharapova/status/1213779746275786754

Szintén ászonként fizet Petra Kvitova,

sőt a párosvilágbajnok, Babos Tímea is utal a nyerő szervái után 100 dollárt – ráadásul edzői további 25 dollárt adnak a győztes szervafogadások után.

https://www.instagram.com/p/B67ccw1Flbp/

A Tennis Australia 100 dollárt utal a helyi vöröskeresztnek minden ász után, amit Brisbaine-ben, Perthben és Sidney-ben ütnek a játékosok.

Az első két napon 426 ászt ütöttek a teniszezők Ausztráliában,

így a szövetség már 42 600 dollárt összegyűjtött.

Színészek és zenészek is adakoznak

Nemcsak a teniszezők nagyvonalúak, a színészek és a zenészek is adakoznak.

Az amerikai énekesnő, Pink az elsők között jelentett be egy nagyobb adományt (500 ezer dollár) az Ausztráliában – szó szerint – harcoló tűzoltóknak.

Szintén 500 ezer dollárt küldött a tűzoltóknak az ausztrál származású színésznő, Nicole Kidman és férje, a zenész Keith Urban. A házaspárt ráadásul közvetlenül is érinti a probléma, az ő házukat is fenyegeti a veszély.

Nicole Kidman és férje, Keith Urban félmillió dollárral segíti a tűzoltókat
Fotó: AFP

Kidmanen kívül több ausztrál sztár, így Rebel Wilson, Naomi Watts és Russel Crowe is aggodalmát fejezte ki, sőt Crowe – aki a The Loudest Voice-ban nyújtott alakításáért nyert hétfőn éjszaka Golden Globe-ot – nem is tudott részt venni a díjátadón, ugyanis éppen a családját próbálta biztonságba helyezni.

https://twitter.com/bubbaprog/status/1213992232140845064

Mindenesetre küldött is egy beszédet, amelyet Jennifer Aniston olvasott fel. Crowe – aki egyébként már 200 ezer dollárt gyűjtött össze – azt üzente, senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a pusztító tűzvész nem a klímaváltozás eredménye.

Babos Tímea tűzvész Novak Djokovic tűzoltók Pink Ausztrália nicole kidman
Kapcsolódó cikkek