Idén nyáron debütált a Showtime minisorozata, A legharsányabb hang (The Loudest Voice), amely az amerikai Fox News hírcsatorna alapítójának és egykori vezetőjének, Roger Ailes felemelkedésének és látványos bukásának történetét eleveníti meg. A sorozat befejező részét a napokban sugározták, azonban nemsokára egy újabb filmet is bemutatnak az egykori konzervatív médiamogul életéről.

Ailes 2017-es halálát követően A legharsányabb hang készítői azonnal munkához álltak, akik a hétrészes produkción keresztül nem csupán egy életrajzot akartak bemutatni, hanem a politikai élet átalakulásról, és a sokáig kibeszéletlen szexuális visszaélésekről is le akarták rántani a leplet. Az alkotók azonban nem egy „metoo-sorozatot” készítettek, hanem egy olyan évtizedeket átölelő minisorozatot, amely leplezetlenül mutatja be a gazdaság, a politika és média összefonódását.

Szexuális ragadozó

A valós eseményeken alapuló sorozatot Magyarországon az HBO sugározza, amely az elmúlt években a #metoo-kampány (#énis) hatására számos sorozatot, játék- és dokumentumfilmet szánt a szexuális zaklatások feldolgozására.

Az HBO felkoncolta a tornászokra vadászó ragadozót

Szokásához híven rendkívül alapos és hiteles dokumentumfilmmel rukkolt elő az HBO, ezúttal az amerikai tornasportot érintő botrányról készítettek filmet.

A jelenség a 2017-ben elindult #metoo-kampány által vált igazán beszédtémává, hiszen a mozgalom a szexuális visszaélések nyilvánosságra hozataláért és az áldozatok védelmért jött létre. A visszaéléseken pedig nemcsak az Egyesült Államok, és azon belül a művészvilág bolydult fel, hanem a kibeszéletlen probléma rövid időn belül számos más országon is végigsöpört:

Magyarországon a művész- és a sportvilágban több visszaélésre is fény derült, azonban nem mindegyik esetben lett következménye a botránynak.

Roger Ailes évtizedekig tartó hatalmát is az ellene felhozott szexuális zaklatás vádak törték ketté. Gretchen Carlson, a Fox and Friends című beszélgetős műsor egyik házigazdájaként lett ismert. A műsorvezető elsőként 2016 nyarán perelte be egykori főnökét, mivel szerinte a Fox Newstól csak azért rúgták ki, mert visszautasította Ailes szexuális ajánlatát.

Naomi Watts és Gretchen Carlson a sorozat bemutatóján 
Fotó: AFP

Nekünk kettőnknek már rég le kellett volna feküdnünk egymással. Neked is hasznodra lenne, és nekem is jót tenne

– mondta egy alkalommal Gretchennek, amit a műsorvezető a telefonjával rögzített. Carlson elmondása szerint tizenegy éven keresztül dolgozott a Fox Newsnak, és későbbi saját műsora is hozta a kellő nézettséget, ezért biztos benne, hogy csak az ajánlat elutasítása miatt váltak meg tőle.

A legharsányabb hang számos női karakteren keresztül ábrázolja a tévés szakma nagy hatalmú urát, például a feleség, Beth Ailes szemszögéből úgy tűnhet, hogy Roger Ailes a konzervatív, hazafias amerikai férfi megtestesítője. Az elképzelt ideát azonban sorozatosan megtöri a nyílt titokba űzött szexuális zaklatások ténye.

Roger Ailes 
Fotó: AFP

A minisorozat Ailes karrierjét a CNBC-től való távozásától a Fox Newstól való kirúgásáig mutatja be. A sorozatban Ailes fehér házi pályájáról csupán anekdoták hangoznak el, viszont a későbbi informális szerepéről annál többet kaphat a néző: a volt Fox-vezér egy igazi machinátor volt, aki Richard Nixon vagy Donald Trump hatalomba juttatásában is fontos szerepet töltött be.

A pénz és hatalom vonzó világát azonban a visszaéléseken és a szexuális kizsákmányoláson egyaránt nyugvó zsarnokságot is megmutatja a sorozat.

A sorozatos szexuális zaklatások kirobbanása miatt, a korábban el nem mondott történetek bemutatásában egyértelműen jó üzleti lehetőséget lát az amerikai filmipar.

A sorozatot többek között Gabe Sherman könyve, a 2014-ben megjelent The Loudest Voice in the Room alapján adaptálták, amely Roger Ailes és a Fox News történetéről szól. A könyv számos olyan történetet feldolgoz, amely a tévésorozatban nem került bemutatásra: például az az eset sem, amikor a '80-as években Ailes még CNBC-nél dolgozott és

Randi Harrison producernek fizetésemelést ígért, ha hajlandó vele lefeküdni.

Hasonló esett történt Kellie Boyle-el is, aki szintén állította, hogy Ailes nyíltan munkalehetőséget kínált a számára szexért cserébe.

Ha a nagyfiúkkal akarsz játszani, le kell feküdnöd a nagyfiúkkal

– mondta állítólag Ailes. Boyle később az 2018-as Divide and Conquer: The Story of Roger Ailes című dokumentumfilmben megismételte az állításait.

De nem ezek az esetek voltak a legkirívóbbak: A legharsányabb hangban bemutatják, ahogy Gretchen perre viszi az elbocsájtását és a belsővizsgálatok alatt beszél a Fox Newsban eltöltött éveiről. Miután a sajtó is megszellőztette a társaságon belüli visszaéléseket, számos nő jelentkezett Ailes múltjából. A sorozat zárójelenetében megidézik az áldozatok vallomásait is:

az egyik legmegrázóbb vallomás az volt, amelyben elhangzik, hogy az egyik áldozatot tizenhat éves korában Roger Ailes egy show forgatása alatt erőszakolta meg egy bezárt irodában. A tizenéves modell eredetileg a show-ba jött volna fellépni.

Sherman állítása szerint

több száz interjút készített, amellyel Ailes személyiségét és az általa teremtett légkört akarta ábrázolni.

Szex és politika

A konzervatív médiamogul hatalmas befolyást szerzett az Egyesült Államokban, politikai karrierjét Richard Nixon elnök mellett médiatanácsadóként kezdte. A konzervatív politikussal korábban a The Mike Dougles Show producereként találkozott 1967-ben. Nixon mindig is feszengett a televízióban és magát a műfajt is lenézte, azonban Ailes – saját elmondása szerint – a show felvétele előtt felvilágosította a politikust arról a tényről, hogy

csak akkor nyerheti meg ismét az elnökválasztást, ha megérti és elfogadja a televíziózás játékszabályait.

Roger Ailes később Nixon mellett dolgozhatott a Fehér Házban. A '80-as években Ronald Reagen és George H. W. Bush republikánus elnökök körül is feltűnt, majd politikai karrierjét követően visszatért a televíziózáshoz. A CNBC igazgatója lett, majd 1996-ban Rupert Murdoch konzervatív médiamogul finanszírozásában létrehozta a jobboldali Fox News hírcsatornát.

A csatorna egykori mindenható ura hosszú ideig azért tehette mindazt azt, amit csak szerett volna, mivel valóban mindent elért, amit elvártak tőle:

két évtizedes vezérigazgatósága alatt a Fox News a legnézettebb amerikai kábeltévé hírcsatornává vált, és jelenleg is megtartotta a vezető szerepét.

„Korrekt és kiegyensúlyozott” – hirdette magáról a jobboldali csatorna, mivel a Fox News szerint az amerikai hírtelevíziók inkább a demokrata és liberális narratíva szerint számoltak be a közéletről. Az eredeti tervek szerint a Fox News egy bulvár profillal akart a piacra betörni, de Ailes ezenfelül azt javasolta, hogy a könnyedebb hangvétel mellett rúgják fel a megszokott hírszerkezstési elveket és szólítsák meg azt az Amerikát, amelyről a mainstream csatornák megfeledkeztek. És ez a számítás bejött. Sőt, a Suffolki Egyetem és a USA Today közös kutatása szerint az amerikaiak körében

a Fox News leghitelesebb televíziós hírforrás az államokban. A televízió több mint 90 millió háztartásban fogható.

A Fox News alapítója és egykori vezérigazgatója 2017 májusában hunyt el, tíz hónappal azután, hogy a televíziót tulajdonló 21st Century Fox kirúgta.

A 77 éves Ailes haláláig tagadta a vádakat, a hírcsatorna viszont több tízmillió dollárt fizetett ki az őt vádoló nőknek, hogy peren kívül megállapodjanak. Gretchen Carlson titoktartásra kötelezték és 20 millió dollárt kártérítést és bocsánatkerítést kapott, azonban mai napig nem beszélhet a Foxnál töltött évekről. Laurie Luhn, akivel évtizedeken keresztül munka és szexuális viszonyban is volt Roger Ailesszel, szintén több millió dollárt kapott azért, hogy ne beszéljen a kettőjük közötti együttlétekről, illetve a televíziós társaság ügyeiről. Azonban rövid időn belül a szerződést megszegte, mivel lelki terrornak nevezte a Foxnál eltöltött éveket. Sőt, a sorozat készítőitől mintegy 750 millió dollárt követelt, mert nem vették be konzultánsként a folyamatba.

Több mint öt évtizeden átívelő karrierje során milliók életére hatott a szórakoztatóiparban, a politikában és a hírszerkesztésben végzett munkája. Még amikor a halálát gyászoljuk, akkor is az életét ünnepeljük

– írta Ailesről az özvegy, aki mindvégig kitartott férje mellett.

A sorozat végeztével azonban nem kell attól tartani, hogy a történet feledésbe merül: nemrég jelent meg a Bombshell című film előzetese, mely szintén Roger Ailes szexuális zaklatási botrányáról szól. A filmben ismét Gretchen Carlson, valamint a sorozatból kimaradó Megyn Kelly egykori foxos műsorvezető és egy fiktív karakter szemszögéből mutatja be az eseményeket.

A film 2019 december 20-tól lesz látható az Egyesült Államok mozijaiban, magyarországi bemutatóról még nincs hír.