Közélet

Tíz év alatt 3,8 millió ember hagyta el Ukrajnát

A 2001-es népszámláláskor Ukrajna lakossága 48,5 millió fő volt, a kilencvenes évek elején pedig csaknem 52 millió.

Az ukrán kormány csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget és az ideiglenesen megszálltnak tekintett Donyec-medencei területeken élőket nem számítva Ukrajnában jelenleg tényegesen 37,289 millióan élnek, és

tíz év alatt jelentősen, 3,8 millióval csökkent lakosság lélekszáma.

Az úgynevezett elektronikus, azaz mobilszolgáltatóktól, különböző nyilvántartásokból és a nyugdíjalapból vett adatokból készített kimutatást Dmitro Dubilet kabinetminiszter ismertette kijevi sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint a lakosságfogyásnak három fő oka van:

 • a megszállt területek,
 • a kivándorlás,
 • valamint az élve születések alacsony száma az elhalálozásokhoz képest.
 • Fotó: STR/NurPhoto

  Az elmúlt tíz évben mintegy 3,8 millióan hagyták el végleg Ukrajnát megélhetési vagy más okból. Dubilet rámutatott még arra a problémára is, hogy

  Ukrajnában csaknem 3 millióval több nő él mint férfi.

  Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy hivatalos népszámlálást a lakosok személyes megkeresésével Ukrajnában utoljára 2001-ben tartottak. Azóta folyamatosan többször terveztek ilyenfajta felmérést rendezni, de folyton elhalasztották.

  Az új ukrán vezetés is bejelentette tavaly, hogy a 2020-as év végén hivatalos népszámlását rendez, de a múlt decemberben végrehajtott pár próba népszámlálás után lefújta. Ezek tapasztalata ugyanis azt mutatta, hogy túl költséges lenne, az emberek pedig nem szívesen nyitnak ajtót a népszámláló biztosoknak.

  A 2001-es népszámláláskor Ukrajna lakossága 48,5 millió fő volt, a kilencvenes évek elején pedig csaknem 52 millió.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek