Közélet

Ezer beszállító hitelez a kórházaknak

Az áprilisban induló új elszámolási évet is 25-30 milliárd forint adóssággal kezdhetik meg az egészségügyi intézmények az Orvostechnikai Szövetség becslése szerint.

Mintegy ezer kórházi beszállító nem kapta meg kifizetetlen számláinak ellenértékét az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) becslései szerint, azaz hozzávetőleg ennyien hitelezték a múlt év végén a magyar egészségügyet

– mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az OSZ főtitkára.

Hozzátette, hogy

a kormány a 100 millió forint alatti lejárt követeléssel rendelkező cégek kifizetésére csaknem 19 milliárd forintot különített el, a 100 millió feletti tartozások pedig összességében 49 milliárd forintra rúgnak.

A szövetség nem reprezentatív felmérése szerint a kifizetések elég nagy szórást mutatnak: van, aki csaknem a teljes követelését megkapta, viszont több olyan cégről is tudnak, amely a követelése 50 százalékához sem jutott hozzá – ismertette Rásky László. A fizetési késedelmek okáról egyelőre nincs konkrét információ, de a felmérést március elején meg fogják ismételni.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kedvező fejlemény, hogy a kormány meghallgatta a szövetség jelzéseit, és elkezdte a kisebb kórházi beszállítók kifizetését – értékelt a főtitkár. Január végén azonban egy olyan részleges adósságrendezést javasoltak, amely nem tett volna különbséget a cégek között.

A kormány 98 céggel tárgyalt, a 100 millió forint alatti tartozások mindegyikének kifizetése megkezdődött, a 100 millió felettiek kifizetése viszont a legjobb esetben március első felében kezdődhet meg.

A kormányzati tárgyalódelegációnak február 29-ig kell jelentést írnia a tárgyalásokról, és javaslatot tennie a kifizetés elveire – tette hozzá Rásky László.

Az OSZ főtitkára a Világgazdaságnak megerősítette, hogy nem volt olyan cég, amely lemondott volna a követelései 20 százalékáról. Erről annak kapcsán kérdeztük, hogy hétfőn Varga Mihály pénzügyminiszter az Mfor.hu-nak az mondta, minden érintett cég számára van egy egységes ajánlatuk. Arra a felvetésre pedig, hogy a tőkekövetelés 20 százalékának elengedését várják-e el a cégektől, a tárcavezető azt válaszolta: „nagyjából erről van szó”.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

kórházi adósság Rásky László Orvostechnikai Szövetség
Kapcsolódó cikkek