Közélet

Fegyveres nyomással akarta megszavaztatni tervét a salvadori államfő

Nayib Bukele elnök gépfegyveres katonák kíséretében jelent meg a parlament épületében, ahova a törvényhozókat rendkívüli ülésre rendelték be.

Felfegyverzett katonákkal próbált nyomást gyakorolni a salvadori államfő a törvényhozásra vasárnap annak érdekében, hogy a parlament hagyja jóvá a bűnbandák ellen kidolgozott – 109 millió dolláros felvételével járó – új biztonsági tervének finanszírozását.

Nayib Bukele elnök gépfegyveres katonák kíséretében jelent meg a salvadori parlament épületében, ahova a törvényhozókat rendkívüli ülésre rendelték be.

Az államfő a házelnöknek fenntartott széken ülve összetette két tenyerét, és azt mondta: azért imádkozik, hogy türelmes tudjon lenni a törvényhozókkal. Amikor az épületből távozott, úgy fogalmazott, hogy ha „azok a szégyentelenek” nem hagyják jóvá a biztonsági tervet, jövő vasárnap megint meg kell jelenniük a parlamentben.

Bukele azért támadja a törvényhozókat, mert közülük többen vonakodnak támogatni azt az előterjesztést, hogy az ország vegyen fel 109 millió dollár kölcsönt a rendőrség és a katonaság felfegyverzésére a kiterjedt hatalmú bűnbandák elleni fellépés megerősítésére.

A parlament rendkívüli ülését a témáról az államfő rendelte el múlt héten, de csak kevés törvényhozó jelent meg vasárnap.

Fotó: AFP

Jogvédő csoportok és nemzetközi szervezetek azonnal bírálták a hadsereg ilyen célú bevetését Salvadorban. José Miguel Vivanco, a Human Rights Watch (HRW) amerikai részlegének igazgatója a Twitteren elítélte a „nyers erőszak alkalmazását”, amely miatt szerinte össze kellene hívni az Amerikai Államok Szervezetének rendkívüli tanácskozását.

Az salvadori képviselője is aggodalmát fejezte ki, és a helyzet békés megoldására szólított fel.

Bukele elnök tavaly júniusi hivatalba lépése óta megerősítette a különös kegyetlenségéről ismert Mara Salvatrucha bűnszervezet elleni küzdelmet.

Az új államfő intézkedéseinek köszönhetően máris csökkent Salvadorban a nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas gyilkossági ráta, de a hatóságok továbbra is kemény küzdelmet folytatnak a bűnszervezetek ellen, amelyek jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt az országban.

Közép-Amerika egyébként is a világ egyik legerőszakosabb térségének számít. Évente százezrek menekülnek a régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak Mexikón keresztül eljutni az Egyesült Államokba. Donald Trump amerikai elnök már a 2016-os választás kampányában kilátásba helyezte, hogy falat húzna az amerikai-mexikói határon a bevándorlási hullám feltartóztatására.

Közép-Amerika El Salvador Nayib Bukele
Kapcsolódó cikkek