Közélet

Klímaváltozás: nő a mérnökök felelőssége

A Magyar Mérnöki Kamara igyekszik a mérnöki munka megbecsülését erősíteni a klímaváltozás terén, és ami még fontosabb, a mérnökutánpótlást segíteni.

A klímaváltozás kapcsán egyre nő a mérnökök felelőssége. Tudásunk segít műszaki megoldásokat adni a klímaváltozást befolyásoló tényezők egy részére; másrészt segíthet abban, hogy a terjedő valódi és félinformációk között könnyebben el lehessen igazodni – mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a Magyar Energetikus Hallgatók V. Találkozóján.

A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Energetikus Hallgatók Találkozóját, amelynek idén is a Magyar Mérnöki Kamara ad otthont.

A 2020. február 6. és 9. között megrendezett találkozó célja, hogy az energetika minden területéről, határon innen és túlról összegyűjtse a hallgatókat

  • energetikai mérnököket,
  • közgazdászokat,
  • jogászokat,
  • és más energetikai szakterületek hallgatóit.
  • A résztvevők egy szakmai versenyben mérettetik meg magukat más intézmények csapataival, előadásokat hallgathatnak meg hazai és nemzetközi cégek képviselőitől, valamint üzemlátogatásokon vehetnek részt.

    A fiatal mérnökök és hallgatók megismerkednek egymás kutatásaival, és csapatépítők alkalmával hasznos kapcsolatokra tesznek szert, valamint megismerkednek Magyarország legnagyobb energetikai vállalataival.

    Fotó: AFP

    Megnyitó beszédében Nagy arról a felelősségről beszélt, amelyet a mérnököknek, de különösen az energetikusoknak kell vállalniuk a klímaválság kapcsán.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a mérnököknek segítenie kell a jószándékú laikusokat abban, hogy valóban el tudjanak igazodni a sokszor egymásnak ellentmondó klíma-információk között.

    A mérnökök tudása, pontossága, precizitása segíthet abban, hogy az emberek a klímaváltozást ne az érzelmek, hanem a tények mentén ítéljék meg; és ugyancsak a mérnökök segíthetnek abban is, hogy a gyorsuló technológiai változás a hosszútávú és fenntartható fejlődést segítse elő, és ne károkat okozzon.

    A Kamara elnöke beszélt arról is, hogy a Kormány nemrég elkészült klímastratégiájának megvalósításában a fenntartható jövő érdekében a fiatal mérnökökre különösen nagy szerep hárul majd.

    Nagy végül hangsúlyozta, hogy a Kamara a sokféleképpen igyekszik a mérnöki munka megbecsülését erősíteni, és ami manapság talán még fontosabb, a mérnökutánpótlást segíteni.

    Ezek közé tartozik, hogy a Magyar Mérnöki Kamara támogatja a fiatal, vagy még csak egyetemista mérnökök találkozóit, és ezzel is felhívja a figyelmet a mérnökutánpótlás fontosságára.

    A négynapos találkozón mintegy 70 diák és pályakezdő mérnök vesz részt, és az előadók között van a Paksi Atomerőmű munkatársa dr. Szerbin Pável, aki az Atomenergia és a Fenntartható fejlődés címmel tart előadást; előadást tart Zarándy Pál, a Magyar Energetikai Társaság elnöke, és dr. Korényi Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdasági egyetem címzetes egyetemi docense.

    klímaváltozás MMK magyar mérnöki kamara
    Kapcsolódó cikkek