Közélet

A vírus miatt a magyar diákoknak el kell hagyniuk a kollégiumokat

Péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közölte, hogy

péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt.

A HÖOK azt kérte, a hiteles információkért a hallgatók kövessék a kari, és egyetemi hallgatói önkormányzatok, valamint az intézmények Facebook-oldalát.

A hivatalos tájékoztató szerint az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete (JOKT) a kormány által meghozott intézkedések és a felsőoktatást érintő járványügyi vészhelyzet miatt különböző kötelezettségek intézményi végrehajtásáról szintén rendelkezett.

Az egyetem tájékoztatója szerint

a nemzetközi és külhoni hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett. A tájékoztatóban foglalt intézkedések március 12-től hatályosak.

Olvasónk beszámolója szerint szerda este jelezték az ELTE részéről, hogy az egyik közeli hozzátartozójának el kell hagynia hamarosan az egyetem kollégiumát. A tájékoztató szerint a magyar hallgatókat is informálták, hogy március 13-ig a kollégiumból az otthonukba kell távozniuk. Amennyiben a hallgatónak nincs hova mennie átmenetileg,

méltányossági engedély alapján maradhat a kollégiumban.

További kérdéseket vet fel, hogy ki és mi alapján lesz jogosult erre az engedélyre, főleg

a vidéki hallgatók kerülhetnek bajba ezzel az intézkedéssel, bár az ELTE JOKT szerint erre részletes szabályokat fognak kidolgozni hamarosan.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Az ELTE rektora március 12-13 tanítási napokra a hallgatók számára rektori szünetet rendelt el. A hallgatók nem látogathatják az egyetem épületeit, valamennyi hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel. A 2019/2020-as tanév tavaszi szünete a tanév rendjében meghatározott időtartamot megváltoztatva, március 16-22 között lesz megtartva.

Az egyetem 2020. március 26-tól ellenkező rendelkezésig távolléti oktatásra áll át.

koronavírus ELTE ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete
Kapcsolódó cikkek