Közélet

Lomdarálót is bevet a közterület-fenntartó

A budapesti utcákról begyűjtött lom mintegy harmada az égetőben, a többi a lerakóban végzi.

Az idén a korábbi évekéhez hasonló mennyiségű, 40-50 ezer tonna lom begyűjtésére készül a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF). A mennyiségből mintegy 15 ezer tonna a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe (Huha) kerül, a többi a pusztazámori lerakóba – a társaságtól a kérdéseinkre kapott válaszok szerint.

Pusztazámorra azóta szállít az FKF, hogy 2014-ben megtelt a Dunakeszi II. lerakó, ám az annál távolabb lévő lerakó használatával megemelkedtek a költségek, hiszen a cég célgépei is nagyobb utakat tesznek meg, és nagyobb lett a fordulóidejük is. „Az emiatt keletkező pluszköltségünk csökkentésére 2014-ben uniós forrásból beszereztünk egy lomdarálót, így most a bezárt lerakóhoz aránylag közeli Huha is fogadhatja a lomot.Ezáltal a közutak terhelése is csökken” – közölte a cég.

Az idei, már zajló lomtalanításhoz az FKF rendelkezésére áll a megfelelő mennyiségű járműállomány és dolgozó, közmunkást pedig nem foglalkoztatnak.

Felkészült a cég az elszállítandó lomhulladék ártalmatlanítására is, ami azért is fontos, mert

a lomtalanítás időszakában megnő az illegálisan vagy nem a szabályoknak megfelelően közterületre kikerülő hulladék mennyisége.

Ennek megakadályozására a társaság a helyi önkormányzatok és a közterület-felügyeletek hathatós helyszíni segítségét kéri. Igaz, hogy akár 150 ezer forinttal is büntethető, aki a jelzettől eltérő időpontban vagy helyre rakja ki a lomot, de – mint az FKF hangsúlyozta – a cég nem bírságol, hiszen nincs hatósági jogköre, és az illegális tevékenység ellenőrzése és szankcionálása sem a feladata.

Tovább részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

közterület illegális lomtalanítás Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.
Kapcsolódó cikkek