Pénz- és tőkepiac

A világ vezető jegybankjai is lépnek a koronavírus miatt

Összehangolt akciót jelentettek be a világ vezető jegybankjai vasárnap éjjel az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak enyhítése céljából.

Az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed közlemény útján tudatta, hogy

1 százalékponttal 0 és 0,25 százalék közötti sávba csökkentette irányadó kamatlábát,

és bejelentette, hogy mindaddig ebben a tartományban tartja majd a kamatot, amíg a vírus okozta válság el nem múlik.

A Fed egyúttal 500 milliárd dollár amerikai állampapír és 200 milliárd dollár jelzálogalapú értékpapír felvásárlását is bejelentette.

Az összehangolt intézkedésekben részt vesz az Európai Központi Bank, a kanadai, a brit, a japán és a svájci jegybank is.

A világ legjelentősebb gazdaságainak központi bankjai hétfőtől egységesen 25 bázisponttal mérséklik az amerikai dollárra vonatkozó likviditási csereügyletek árát, amivel az a céljuk, hogy likviditást biztosítsanak, s csökkentsék a feszültséget a pénzpiacokon, valamint kínálati oldalról segítsék a háztartások és a vállalkozások hitelhez jutását.

A Fed már lépett
Fotó: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images

Az amerikaidollár-csereügyletek árának csökkentése következtében a világ pénzintézetei alacsonyabb áron vehetnek fel rövid lejáratú kölcsönöket amerikai fizetőeszközben, ami megkönnyíti, hogy dollárhoz jussanak, s így elősegíti a hitelezést, s remélhetőleg elkerülhető, hogy a mintegy tíz évvel ezelőtti globális gazdasági válsághoz hasonló szűkösség alakuljon ki a hitelpiacokon.

Jelentősen megugrott az olasz áldozatok száma

368 fővel nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban, ahol már majdnem 25 ezer fertőzöttet tartanak nyilván.

Intézkedések szerte Európában

Csehországban is korlátozzák a lakosok szabad mozgását. Ausztriában már az 5 fő feletti rendezvényeket is tiltják. Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában a koronavírus miatt. Szlovákiában majdnem minden üzletet bezárnak.

Ausztria egész területére kijárási korlátozásokat jelentett be vasárnap Sebastian Kurz osztrák kancellár. Spanyolország szükségállapot bevezetésével korlátozza lakosai szabad mozgását. Norvégia, Észtország és Litvánia is lezárja határait. Németország pedig lezárja Ausztriával, Franciaországgal, Svájccal és Dániával közös határát.

Magyarországon a szombati naphoz képest – az elhunyt beteggel együtt – hét új esetet diagnosztizáltak a szakemberek.

 

koronavírus Fed monetáris politika jegybank
Kapcsolódó cikkek