Közélet

Paul McCartney kézírása még mindig több milliót ér

A kikiáltási ár sokszorosáért keltek el Beatles-relikviák egy online árverésen.

A becsült leütési ár sokszorosáért keltek el Beatles-relikviák egy online árverésen, amelyet a legendás együttes feloszlásának 50. évfordulójához időzítve tartottak az Egyesült Államokban.

A szervező Julien's Auctions pénteki közleménye szerint a becsült ár kilencszereséért, 910 ezer dollárért (294 millió forint) talált vevőre a zenekar Hey Jude című slágerének szövege,

amelyet kézzel vetett papírra Paul McCartney a dal felvételekor a londoni Trident stúdióban 1968-ban.

Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency

Az árverés másik nagy slágere egy ritka, az együttes emblémáját viselő dobbőr volt, amelyet az angol banda első észak-amerikai turnéján használtak 1964-ben.

Ezért a becsült ár négyszeresét, 200 ezer dollárt (65 millió forint) fizetett egy vevő.

Az aukción több mint 250 tárgyat bocsátották áruba, köztük John Lennon és Yoko Ono egy Bagism feliratú rajzát, amellyel az előítéletességet figurázták ki, a relikvia 93 750 dollárt (30 millió forint) ért meg egy rajongónak. Egy hamutartó, amelyet az együttes dobosa, Ringo Starr használt a londoni Abbey Road-i stúdióban, 32 500 dollárért (10,5 millió forint) kelt el. A kis liverpooli lebuj fa színpadszerkezete, amelyen eleinte zenélt az együttes, 25 600 dollárért (8,3 millió forint) került új tulajdonoshoz.

Az árverést eredetileg az interneten és a New York-i, Times Square-i Hard Rock Caféban akarták megtartani, de az utóbbi törölték a koronavírus-járvány miatt.

beatles online árverés Hey Jude London Sir Paul McCartney aukció
Kapcsolódó cikkek