Közélet

Áder János: Megpróbáltatások idején is gyarapítani kell az örök Magyarországot

Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt augusztus 20-i állami ünnepen.

Nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot – hangoztatta a köztársasági elnök csütörtökön az Országház előtt tartott augusztus 20-i díszünnepségen és tisztavatáson.

Áder János aláhúzta, ez az ünnep más, mint a korábban megszokott augusztus 20-ák, mert „tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal”.

Egy ilyen, a megszokott ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és – a nehézségek ellenére – miként épül ma is.

A tisztavatás résztvevőihez fordulva hangsúlyozta, a honvédeknek kivételes hivatásuk van.

Az elmúlt évszázadokban változhatott az egyenruha vagy a címer az egyenruhán, de az eskü az Önök nemes elődeit éppúgy kötötte, mint ahogy a mai naptól Önöket is

– mondta.

Hallgatóságát arra buzdította, hogy védjék meg Magyarország értékeit, éltessék hagyományait, tartsák meg egészséges életerejét.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Felvonták a nemzeti lobogót

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-i állami ünnepen csütörtök reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek letették esküjüket, majd átadták az Összetartozás emlékhelyét.

A koronavírus-járvány miatt idén a hagyományos programok többségét – köztük a légiparádét, a tűzijátékot, a Szent Jobb-körmenetet – nem tartják meg, de országszerte több településen és a határokon túl is lesznek megemlékezések valamilyen formában az állami ünnepen.

Áder János augusztus 20.
Kapcsolódó cikkek