Közélet

Átadták Bel-Buda legnagyobb parkját

A kibővült Millenáris hathektáros zöldfelületével immár Buda egyik legnagyobb városi parkja és közösségi tere – hangsúlyozta Varga Mihály, aki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen adta át az új parkrészt

Elkészült és csütörtökön át is adták a II. kerületben, a kibővült Millenárist. Az ingatlan hathektáros zöldfelületével immár Buda egyik legnagyobb városi parkja és közösségi tere – hangsúlyozta Varga Mihály, aki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen adta át az új parkrészt. A pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő elmondta:

nem mindennapi közterülettel gazdagodott Bel-Buda, amelynek megvalósítását a kormány 18,6 milliárd forinttal támogatta.

Az itt élők jogos igénye volt, hogy ezen a területen is folytatódjon a 2000-es évek elején elindult átalakulás, és a Millenáris modern, tágas és jól használható park legyen – emelte ki Varga Mihály.

Budapest, 2020. augusztus 20.
A sétautak találkozási pontjánál álló, gomba formájú, tetejükön napelemekkel felszerelt építmények a budai Széllkapu parkjában a megnyitó elõtt 2020. augusztus 20-án. Panorámaliftekkel felszerelt függõkerttel nyílik meg ezen a napon a budai Széllkapu beruházás, az új fõvárosi zöldfelületen összesen 355 elõnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont tavat és kialakítottak egy új, 500 férõhelyes mélygarázst is.
MTI/Soós Lajos

Az új parkrész több mint két hektár területre terjed ki, ebből 17 ezer négyzetméteren zöldfelület létesült és több mint 650 négyzetméteren vízfelület épült. Külön érdekesség az egyedi függőkert, a digitális vízfüggöny és a modern játszótér is – tette hozzá a politikus. A park alá egy 500 férőhelyes mélygarázs is épült, amely jelentősen enyhíti a környék parkolási gondjait – tájékozatott Varga Mihály, aki arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt években megújult a Millenáris Park régi része is, így tehát mintegy hathektáros, egybefüggő zöldfelület alakult ki az egykori Ganz-gyár területén.

MTI/Soós Lajos

Az épületek felújításával az itt helyet kapó intézmények is jobb feltételek között működhetnek, elkészült az új Nemzeti Táncszínház, és sor került a Startup Campus Budapest kialakítására is – jegyezte meg a tárcavezető.

A rozsdaövezeti rehabilitáció legsikeresebb hazai példái közé tartozó Millenáris-fejlesztés ezután jobb átszellőzést biztosít a Margit körúton élők számára. A parkba 355 fát, 25 500 cserjét és közel 120 ezer lágyszárú növényt telepítettek. A zöldfalként működő függőkert több mint négyezer négyzetméternyi területen segíti a légszennyezés csökkentését.

Millenáris park Gulyás Gergely Varga Mihály fejlesztés
Kapcsolódó cikkek