Közélet

Egy egyetem óriási összegekkel akarja ösztönözni a semmittevőket

A művészeti egyetem nem lesz szigorú, és nem bünteti azokat a pályázókat, akik végül képtelenek voltak a megígért semmittevést rendesen megvalósítani.

A Hamburgi Képzőművészeti Egyetem három semmittevés-ösztöndíjat hirdetett meg 1600 euró összértékben, a pályázóknak pontosan be kell számolniuk arról, hogy mit és mennyi ideig nem fognak csinálni – írja a Die Welt.

Lehet, hogy egy rádió házigazdája úgy dönt, hogy az adás alatt öt percig néma marad, vagy valaki úgy határoz, hogy egy hónapig nem termel műanyaghulladékot

– mondta Friedrich von Borries, a projekt kezdeményezője. November 6-tól a pályázatokról a Hamburgi Művészeti és Iparművészeti Múzeumban is be fognak számolni.

Fotó: Pixabay

Ha ökoszociális átalakulást akarunk, akkor kulturális és viselkedésbeli átalakulásra is szükségünk van

– állította a kezdeményező. Hozzátette, hogy a „pozitív perspektívákat kell bemutatni, a lemondás prédikálása helyett.”

Friedrich von Borries a portálnak hangsúlyozta: nem akarja, hogy álmodozóként vagy fanatikusként tekintsenek rá. Az ösztöndíj ötletét eddig csak az Adófizetők Szövetsége kérdőjelezte meg, mivel a szövetség tudni akarja, hogy ki finanszírozza majd a projektet. A művészeti egyetem a kiválasztott pályázóknak január közepén fizeti majd ki az ösztöndíjakat, amennyiben leadtak egy összefoglalót tapasztalataikról, de van Borries azt ígéri, nem lesznek szigorúak, és nem fogják büntetni azokat, akik végül képtelenek voltak a pályázatukban megígért semmittevést rendesen megvalósítani.

ösztöndíj oktatás egyetem
Kapcsolódó cikkek