Közélet

Nem emelkednek a temetkezési díjak a fővárosban

Októbertől csökkennek a nagydiagnosztikai várólisták a daganatgyanús esetekben – döntött csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A temetkezési díjak emelése viszont – egyelőre – lekerült a napirendről.

Kétmilliárd forintos központi költségvetési támogatás biztosításával a daganatgyanús megbetegedések esetében csökken a nagydiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges várakozási idő októbertől Budapesten, így a diagnózis tíz napon belül elkészül majd

– az erről szóló előterjesztést csütörtöki rendkívüli ülésén fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte javaslatot egyhangúlag támogatták a képviselők.

A testület jóváhagyta a várólisták csökkentésére irányuló központi támogatás felosztását, és a program megvalósítása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap, valamint a fővárosi önkormányzat közötti együttműködési megállapodást.

Egyelőre nem nőnek a temetkezési díjak

Eredetileg 46 napirendi pont szerepelt a Karácsony Gergely főpolgármester által összehívott rendkívüli közgyűlés meghívójában, de a DK frakciója szerda délután közleményben jelezte, hogy a temetkezési díjak emeléséről szóló napirendi pontot szeretnék levenni – derült ki az Index tudósításából. A párt szerint inkább a temetkezési költségek csökkentésére lenne szükség.

Az ülést a meghívó szerint a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlan őszi időszak, a alatt elhalasztott előterjesztések fontossága, valamint a Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésének tehermentesítése indokolta.

Illusztráció. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az eredeti előterjesztés szerint a hatósági díjak

  • a sírhely megváltás és újraváltás esetén 20 százalékkal,
  • a hamvasztásos temetéshez kapcsolódó szolgáltatások és urnafülke díjak esetén 15 százalékkal,
  • míg halotthűtés vonatkozásában 10 százalékkal
  • nőttek volna. A döntést Karácsony elmondása szerint ősszel ismét előveszik.

    temetés Karácsony Gergely Budapest közgyűlés
    Kapcsolódó cikkek