Közélet

Több ellenzékit is elvitt a rendőrség Hongkongban

Az ellenzék politikai boszorkányüldözésnek nevezte a történteket. A rendőrség két, tavaly júliusi incidens miatt vette őrizetbe a politikusokat.

Őrizetbe vettek két ellenzéki képviselőt és 14 aktivistát Hongkongban a demokráciapárti tüntetésekben játszott szerepük miatt – számolt be a hongkongi Demokrata Párt szerdán.

Lam Cheuk-tinget és Ted Huit otthonában fogta el a rendőrség kora reggel. Az ellenzék politikai boszorkányüldözésnek nevezte a történteket. A rendőrség két, tavaly júliusi incidens miatt vette őrizetbe a politikusokat. Zendüléssel, illegális tüntetéseken való részvétellel és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják őket.

Lam Cheuk-ting a Facebookon azt írta:

azért vették őrizetbe, mert részt vett egy megmozduláson 2019. július 21-én. Aznap a kormány több száz híve rátámadt tucatnyi demokráciapárti tiltakozóra, köztük az ellenzéki politikusra.

A rendőrség késve érkezett a helyszínre, és videófelvételek tanúsága szerint több egyenruhás hagyta szabadon távozni a felfegyverzett támadókat. Eddig nyolc ember ellen emeltek vádat az incidens miatt, közülük többen bűnszövetkezetekkel hozhatók kapcsolatba. A rendőrség két tábor összecsapásaként tekint a történtekre. Chan Tin-chu, egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő elmondta, hogy a szerdai elfogásokkal megkezdődött a másik tábor tagjainak felelősségre vonása.

Hongkongban tavaly júniustól decemberig hatalmas tömegek vonultak utcára a kínai befolyás ellen tiltakozva. A csaknem napi rendszerességű megmozdulások gyakran erőszakba torkollottak.

Peking a június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvénnyel próbálja elejét venni a további elégedetlenkedésnek. A jogszabály tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére idegen országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

 

Címlapkép: ANTHONY WALLACE / AFP

rendőrség ellenzék Hongkong
Kapcsolódó cikkek