Közélet

Két gyanúsítottat elfogtak a Charlie Hebdo volt szerkesztőségénél történt késelés miatt

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadók indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e köze a Charlie Hebdóhoz.

A rendőrség letartozatott két gyanúsítottat a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap egykori irodája közelében történt késelés miatt – írta a DW. Négy ember megsebesült a támadásban, a hatóságok biztonsági kordont állítottak fel a helyszín körül.

🔴 EN DIRECT, attaque près des locaux de Charlie Hebdo, suivez nos dernières informations https://t.co/RoQ5oN1QhI

— BFMTV (@BFMTV) September 25, 2020

A portál beszámolója szerint

két sebesült súlyos állapotban van. A rendőrség később egy gyanús csomagot is találtak, a környéket lezárták, azonban nem találtak robbanóanyagot a csomagban.

#BREAKING: Manhunt underway for male suspect following knife attack in 11th arrondissement of Paris near former offices of satirical magazine Charlie Hebdo; armed police deployed pic.twitter.com/UfEPEZgwwY

— I.E.N. (@BreakingIEN) September 25, 2020

Beszéltem egy rendőrrel, aki elmondta, hogy jelenleg nem egy nagy összeesküvést kell felgöngyölíteniük, hanem inkább magányos elkövetőkről lehet szó, akik most is megtámadhatják az embereket az utcán

– nyilatkozta a támadás után a portál párizsi tudósítója.

Az irodámban voltam. Sikolyokat hallottam kintről: kinéztem az ablakon, és megláttam egy nőt, aki a földön feküdt, és egy sérülés volt az arcán. Valószínűleg machetével sebesíthették meg

– mondta el egy szemtanú.

Túl sok a kérdőjel

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadók indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége már titkos helyen van.

Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, pénteken délután az áldozatok özvegyei tesznek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.

Az Europe 1 értesülései szerint az egyik támadó pakisztáni születésű. Az AP amerikai hírügynökség négy helyett kettőről tud, és a helyszínre utazó Jean Castex miniszterelnök is ennyit mondott. A fegyverről szintén ellentmondásosak a hírek:

bozótvágó kés és húsbárd is szerepel a beszámolókban.

Fotó: Alain Jocard / AFP

2015 január 7-én a Charlie Hebdo szerkesztőségében 12 embert lőtt le két merénylő, másnap egy harmadik dzsihadista egy rendőrnőt ölt meg egy külvárosban, majd harmadnap túszokat ejtett egy zsidó élelmiszerboltban, akik közül négyet meggyilkolt. A kommandósok őt és a menekülésben lévő másik két terroristát is tűzharcban megölték. Az akkori elkövetők azért támadták meg a lap szerkesztőit, mert Mohamedről készült karikatúrát jelentettek meg.

 

2016 január 7-én a francia rendőrök lelőttek egy férfit, aki egy rendőrőrsre akart támadni a Charlie Hebdo elleni merényletek évfordulóján. A támadó késsel ment a rendőrség épületéhez és az utcán Allah Akbar-t kiáltozott. A rendőrök még az épületen kívül lelőtték, majd bombakeresővel vizsgálták át a testét, mivel olyan drótokat láttak kilógni a ruhájából, amelyeket az öngyilkos merényleteknél használt bombáknál szoktak alkalmazni. A párizsi rendőrség később azt nyilatkozta: nem volt valódi a robbanómellény.

 

charlie hebdo merénylet Franciaország
Kapcsolódó cikkek