Közélet

Lukasenka: taktikát változtatunk a tüntetőkkel szemben

„Rossz, hogy Minszkben lézengenek és arcátlanul viselkednek” – mondta a fehérorosz elnök a demonstrálókkal kapcsolatban.

A fehérorosz hatóságok taktikát változtattak az augusztus 9-i elnökválasztás eredményeivel elégedetlen tüntetőkkel szemben – jelentette be kedden Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Rossz, hogy Minszkben lézengenek és arcátlanul viselkednek. De mi taktikát váltunk

– hangoztatta a fehérorosz vezető, akit a BelTA állami hírügynökség idézett. Mint mondta, korszerű eszközökkel „nyugodt körülmények között” megtalálják és felelősségre vonják a szabályszegőket. Hozzátette: ennek meglesz a maga hatása. Lukasenka úgy fogalmazott, hogy a fehéroroszok, de főleg a minszkiek ráébredtek, „ki tör hatalomra, ki kerülhet hatalomra és mi lesz az országgal”.

Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

Megértették, mit veszíthetnek el. A sajtónak a minszkiek azt mondják, hogy nem lehet esténként nyugalomra térni, kimenni az utcákra gyerekekkel, aggódnak, és így tovább. Vagyis az emberek meglátták, mit veszíthetnek el és összehasonlították a nyugodt Minszket, a vasárnaponként forrongó Minszkkel

– tette hozzá.

Lukasenka felhívta a figyelmet a belpolitika válság kapcsán folytatandó ideológiai munka fontosságára. Mint mondta, „dolgozni kell az emberekkel, meg kell mutatni mi zajlik”.

Hangsúlyozta, hogy ez különösen a fővárosra igaz.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét.

A megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek.

A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült és nemrég országos sztrájkkal fenyegetett, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait.

Minszk Belarusz Alekszander Lukasenko fehéroroszok tüntetés
Kapcsolódó cikkek