Közélet

Minden második dolgozónak fájdalmas a munka

Az Európai Unió Munkavédelmi Ügynöksége kampányt indít, amihez Magyarország is csatlakozott.

Magyarország is csatlakozott ahhoz a kampányhoz, ami a mozgásszervi megbetegedések kialakulásának megelőzését tűzte ki célul. Az Munkavédelmi Ügynöksége (EU-OSHA) 2020-2022 között hirdette meg az egészséges munkahely programot. Statisztikai adatok szerint öt munkavállaló közül háromnak vannak mozgásszervi panaszai, szinte minden második magyar arra panaszkodik, hogy munkája gyakran jár fájdalmas vagy fárasztó testhelyzettel. A mozgásszervi betegségek – amelyek minden ágazat valamennyi munkahelyén előfordulnak –, a betegszabadság és a korai nyugdíjba vonulás elsődleges okai közé tartoznak Európában, sok millió embert érintenek és jelentős kárt okoznak a vállalatoknak, valamint a nemzetgazdaságnak.

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon is százezreket érintő problémára, és aktívabb fellépésre, megelőzésre ösztönözze a vállalatokat, munkáltatókat

– mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A mozgásszervi betegségek nem csupán a dolgozók egészségét és munkaképességét befolyásolják, számottevő mértékben károsítják a vállalkozásokat és a gazdaságot is.

Az EU tavaly készült európai vállalati felmérése szerint a leggyakoribb kockázati tényezőt az ismétlődő kéz- és karmozdulatok jelentik, a megkérdezettek 65 százaléka említette ezt. További rizikófaktorok között van a hosszú ideig végzett ülőmunka (61 százalék), a nagy súlyok emelése, mozgatása (52 százalék), valamint a fárasztó vagy fájdalmat okozó testhelyzeteket (31 százalék).

Fotó: Pixabay

A mozgásszervi betegségek megelőzésére és kezelésére irányuló intézkedések gyakran egyszerűek és nem is költségesek. A „Legyen könnyebb a teher!” kampány valamennyi ágazat munkavállalóit és munkáltatóit megszólítja, külön hangsúlyt helyez a nagy kockázatú ágazatokra, például az egészségügyi ellátásra és kisgyermekkori nevelésre.

A mozgásszervi betegségek megelőzése és kezelése egyaránt érdeke a munkavállalónak és a munkaadónak: ha kevesebb a beteg dolgozó, növekszik a termelékenység és versenyképesebbé válik a vállalkozás, csökken továbbá az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is. A probléma számtalan ágazatot érint, az építőiparban, a mezőgazdaságban, az autóiparban éppen úgy előfordul, mint a kereskedelemben, illetve az egészségügyben, a szociális szférában dolgozók között.

Egy korábbi Európai Munkakörülmények Felmérés adatai szerint a magyar munkavállalók 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkája súlyos terhek mozgatásával jár, 11 százalékuk az egészségügyben dolgozik, ahol munkaideje egynegyedében embereket kell emelgetnie, mozgatnia.

„A mozgásszervi betegségekben szenvedő munkavállalók gyakrabban és hosszabb ideig hiányoznak a munkából, alacsonyabb a termelékenységük, és gyakran idő előtt vonulnak nyugdíjba. A korai beavatkozás és a rehabilitáció rendkívül fontos, hiszen a mozgásszervi betegségek integrált megközelítéssel és a helyes prevenciós kultúra előmozdításával sok esetben könnyen megelőzhetők vagy kezelhetők lennének – hangsúlyozta Bodó Sándor.

 

Bodó Sándor Európai Unió Munkavédelmi Ügynöksége (EU-OSHA)
Kapcsolódó cikkek