Közélet

Veszélybe kerültek az afganisztáni béketárgyalások

A szeptemberben kezdődött béketárgyalások ellenére az utóbbi napokban ismét véres harcok dúltak a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.

Kudarcba fullaszthatja az afgánközi béketárgyalásokat az erőszak „aggasztóan magas” szintje

– figyelmeztetett hétfőn Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja.

Az utóbbi napokban ismét véres harcok dúltak a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, amelyet hosszú ideje a kormányellenes, szélsőséges tálibok tartanak ellenőrzésük alatt. Bár a fegyveres tálibok pénteken beleegyeztek abba, hogy felhagynak az erőszakos cselekményekkel, ha leállítják az amerikai légitámadásokat, vasárnap egy másik országrészben újabb öngyilkos merényletet követtek el,

amelyben 13 ember meghalt és több mint százan megsebesültek.

Fotó: Wali Sabawoon/NurPhoto via Getty Images

A támadást a nyugati Gor tartományban követték el, és bár senki nem vállalta érte a felelősséget, a gyanú azonnal a tálib mozgalomra terelődött.

Kockázatos azt gondolni, hogy az erőszakot fokozni kell annak érdekében, hogy a tárgyalóasztalnál engedményeket lehessen elérni. Ez a megközelítés alááshatja a békefolyamatot az afgán kormány és a tálibok között, és ugyanazokat a téves számításokat tükrözi, amelyek hibájába már korábbi afgán vezetők is beleestek

– vélekedett Twitter-bejegyzésében az amerikai különmegbízott.

Trump karácsonyig kivonná az afganisztáni csapatokat

Az amerikai elnök lezárná a „nevetséges háborút”, az utolsó kontingensek hazaszállításával.

A tálibok vasárnap közleményben hangoztatták, hogy kizárólag az amerikai felet terheli a felelősség azért, ha tovább folytatják a légicsapásokat Hilmend tartományban. A tartományi kormányzat szóvivője elmondta: egyes körzetekben hétfőn is folytak harcok. Az afgán biztonsági erők a légierő támogatásával igyekeznek visszavenni tálibok által ellenőrzött területeket.

Az afgán kormány és az ellene lázadó tálibok képviselői szeptemberben kezdtek tárgyalásokat Dohában,

de az egyeztetések a ceremoniális megnyitó után megrekedtek. Október elején ugyan alapszabályokat fektettek le annak érdekében, hogy elkerüljék a tárgyalások esetleges összeomlását, de több kérdésben nem tudtak megegyezni. Az összecsapások is tovább zajlottak az utóbbi hetekben a kormánykatonák és a szélsőséges iszlamista tálibok közt, valamint több tucat civil életet követelő öngyilkos merényleteket is jelentettek.

Donald Trump tálibok Afganisztán afganisztáni csapatok Amerika
Kapcsolódó cikkek