Közélet

2030-ra évente 100 ezer magyar betegnél diagnosztizálhatnak rákot

Magyarországon most 84 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, Európában 2040-re az esetek száma meghaladja majd az évi 5 milliót.

Magyarországon évente körülbelül 84 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, ami 2030-ra várhatóan eléri majd a százezer esetszámot – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a The Economist által megrendezett Rákellenes Európai Terv című panelbeszélgetésének bevezető előadásában.

A magyarországi tendenciák azt mutatják, hogy a halálozások száma az elmúlt években a növekvő esetszám ellenére stagnálnak, sőt, némi csökkenés is megfigyelhető. Ez azt mutatja, hogy a kezelések hatékonysága dinamikusan javul – hangsúlyozta a miniszter.

Kásler Miklós szerint a rák előfordulási aránya Európában világviszonylatban a legmagasabbak között van,

előrejelzések szerint 2040-re ez a szám meghaladja majd az évi 5 millió esetet.

Az a rák okozta teher európai kezelése érdekében indította útjára a Rákellenes Európai Tervet és az Onkológiai Missziót – mondta, hozzátéve, hogy mindkét programban kiemelt szerep jut a közép-kelet európai régiónak.

Illusztráció. Fotó: RAJESH JANTILAL / AFP

A miniszter bemutatta a magyar Nemzeti Rákellenes Programot, ami 1993-ban indult és a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) és a WHO is elfogadta. Kásler Miklós emlékeztetett:

a 2018-ban újonnan elfogadott nemzeti program fő célkitűzése a rák halálozási rátájának 10 százalékos csökkentése 2030-ig.

A miniszter a jól szervezett megelőzési programokon kívül kiemelkedően fontosnak nevezte az onkológiai hálózat fejlesztését is, ami elősegíti a rákos betegek kezelésének összehangolását, javítja az onkológiai ellátás hatékonyságát és egyenlő esélyeket kínál valamennyi rákbeteg számára, hogy színvonalas kezelésben részesüljön.

Kásler Miklós bemutatta a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiát, amit 2019-ben Budapesten alapítottak az összefogás és a rák jelentette teher regionális szintű kezelése érdekében.

Az akadémia jelentős szerepet fog betölteni az onkológiai misszió és az EU Rákellenes Terve célkitűzéseinek a megvalósításában – tette hozzá a miniszter.

 

 

 

Kásler Miklós Nemzeti Rákellenes Program rákstatisztika daganatos beteg onkológiai hálózat
Kapcsolódó cikkek