Közélet

Európa ad otthont a tehetséges munkavállalók topországai közül 8-nak

Svájc a világ legjobb helye a szakképzett munkavállalók elszívása és fejlesztése szempontjából – áll az IMD World Talent Ranking 2020 jelentésében.

Svájc a világ legjobb helye, a szakképzett munkavállalók elszívása és fejlesztése szempontjából – áll az IMD World Talent Ranking 2020 legfrissebb jelentésében.

Svájc negyedik éve vezeti a rangsort, maga mögé utasítva Dániát, Luxemburgot, Izlandot és Svédországot.

Az indoklásban kiemelték az ország magas színvonalú oktatási rendszerét, melynek része, hogy a tanulóknak szerződéses alapon, naprakész szakmai gyakorlatot is nyújt.

Emellett képes versenyképes juttatási csomaggal tengerentúli szakembereket is az országba vonzani, ahol a munkavállalók szabadidejüket is magas életszínvonalon tölthetik el.

A második helyezett Dániával kapcsolatban hangsúlyozták, hogy az ország különösen jól teljesít a társadalom egészét érintő esélyegyenlőség szempontjából, míg Luxemburg esetében az elmúlt évek tartós munkaerőpiaci befektetései bizonyultak sikeresnek.

Az alábbiakban a vizsgált 63 ország első 10 helyezettje látható, mely listát Nyugat-Európa erősen dominálja:

  • Svájc
  • Dánia
  • Luxemburg
  • Izland
  • Svédország
  • Ausztria
  • Norvégia
  • Kanada
  • Szingapúr
  • Hollandia
  • Az Egyesült Államok a 15. helyre került, Németország a 11., Ausztrália a 13., míg Hongkong a 14., megelőzve a 18. Írországot, a 20. Tajvant és a 23. Egyesült Királyságot. A rangsor utolsó tíz helyén Oroszország, Bulgária, Mexikó, Románia, Kolumbia, Brazília, Venezuela, Szlovákia, India és Mongólia áll.

    Illusztráció. Fotó: picture alliance / Robert Schlesinger | usage worldwide/AFP

    Az IMD immár hetedik éve igyekszik képet adni a vezető gazdaságok tehetségállományáról, és ezáltal globális versenyképességükről.

    A gazdaságokat három kulcsfontosságú szempont alapján értékelik: vizsgálják, hogy egy ország hogyan segíti a hazai oktatást és képzést; értékelik, hogy egy gazdaság mennyire képes otthon tartani tehetségeit és vonzani a magasan képzett nemzetközi munkavállalókat; mérik a rendelkezésre álló készségek és kompetenciák minőségét.

    Jose Caballeros, az IMD vezető közgazdásza a CNBC-nek elmondta, hogy a rangsorban előkelő helyezést elért országok munkaerőpiacára csekélyebb hatást gyakorolt a koronavírus-válság, a legtehetségesebb munkavállalókkal versenyző országok teljesítménye továbbra is viszonylag erős, míg például 45. Indonézia, és Malajzia, amely a listán a 23. helyen állt, jelentősen visszaestek a rangsorban az év folyamán.

    Ennek fő oka az agyelszívás, azaz a magasan képzett, nemzetközi piacon is versenyképes munkavállalók elvándorlása volt.

    Az elhúzódó járvány valószínűleg tovább súlyosbítja ezt a problémát, mivel a fejlettebb gyorsabb átképzéssel, átcsoportosításokkal, és a távmunka szélesebb körű alkalmazhatóságával hatékonyabban adaptálódik a megváltozott körülményekhez – tette hozzá Caballeros.

    tehetséges munkavállalók Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Mutató munkaerőpiac
    Kapcsolódó cikkek