Közélet

Minden tizedik templomot elnyelhet a föld Nápolyban

Kilenc kritikus veszélyben lévő templom között van több 17. századi ikonikus épület is – emelte ki a kutatócsoport.

Olasz kutatók kilenc történelmi templomot találtak, amelyek kritikus veszélyben vannak és ha nem kapnak gyors segítséget, akkor könnyen előfordulhat, hogy a közel jövőben a föld nyeli el őket. További 57 vallási épület esetében is hasonló problémákat találtak, amely Nápoly minden tizedik templomát jelenti – derül ki a The Art Newspaper írásából.

Olaszországban több történelmi jelentőségű katedrális, templom és kápolna került veszélybe egy friss publikáció szerint, amelyet a nápolyi Federico Egyetem tudósai hoztak nyilvánosságra. A vizsgálatok során műholdas talajtérképezés segítségével mérték fel az idők során keletkezet talajszint változásokat, és ezek fényében

kilenc kritikus helyzetben lévő vallási épületet azonosítottak be, amelyek alatt a közeljövőben beomolhat a föld.

Fotó: Antonio Capone / AGF / Photononstop/ AFP

A világörökség részét képező nápolyi belvárosban közel ötszáz templom található, amelyeket az évszázadok alatt különböző építészeti stílusokban húztak fel.

Ezek az épületek földalatti alagút és katakomba rendszerek felett helyezkednek el, amelyek az idők során elkezdték magukba szippantani a felszíni építményeket.

A tudósok az elmúlt 150 évben több mint 190 földbeszakadást dokumentáltak, amelyek során több ember is az életét vesztette, illetve jelentős kulturális kárt okoztak a világörökség részét képező épületekben.

A vulkanikus talaj jellemzője, hogy akár nagyobb esőzések vagy emberi tevékenység hatására is előfordulhatnak a földomlások

- mondták el a tudósok.

A kutatócsoport kiemelte, hogy a kilenc kritikus veszélyben lévő templom között van több 17. századi ikonikus épület is:

  • a neoklasszicista San Francesco di Paola bazilika, amely a város központjának egyik fő látványossága,
  • a szintén neoklasszicista Spirito Santo templom,
  • továbbá a San Giuseppe delle Scalze a Pontecorvo amely barokk stílusban épült,
  • és a szintén barokk Santa Maria della Pazienza amelyben jelenleg is rendszeresen tartanak istentiszteleteket.
  • Nápolyban többször okoztak már problémát a földomlások, legutóbb például 2009-ben amikor a San Carlo alle Mortelle templom padlóján keletkezett egy 5 méter széles nyílás a mélybe. Az épület a másfél millió eurós felújítást követően 2017-ben nyitotta újra kapuit.

    nápoly UNESCO világörökség templom bazilika földomlás
    Kapcsolódó cikkek