Közélet

Aggódnunk kell az új vírus-mutációk miatt?

A Covid-19 koronavírus esetében a közelmúltban Nagy-Britanniában találtak újabb változatot.

A vírusmutáció első hallásra félelmetes dolognak hangzik, de

valójában a változások és a mutálódások a vírusok alaptermészetéhez tartoznak.

Az esetek legnagyobb részében vagy minimális változásról van szó, vagy pedig a vírus úgy változtatja meg magát, hogy a fertőzőképessége gyengül, és az új változat hamarabb kihal.

A koronavírus esetében a közelmúltban Nagy-Britanniában találtak újabb változatot – hívta fel a figyelmet a BBC.

Meglepően sok mutációja van, több mint amire számítottunk, és néhány közülük érdekesnek tűnik

– mondta Nick Loman professzor, az Egyesült Királyság Genetikai Konzorciumától.

Fotó: Shutterstock

A szakember két fontosabb mutációs-típusra hívta fel a figyelmet. Az egyik az N501 mutáció, ami megváltoztatja a vírustesten lévő tüske legfontosabb részét, az úgynevezett receptor-kötő tartományt. Ezzel lép először kapcsolatba a vírus az emberi testtel. Az olyan változások, amelyek megkönnyítik a vírus bejutását a szervezetbe, előnyt jelenthetnek neki.

A másik mutáció – ami a H68 / V70 nevet viseli – korábban már többször előkerült, többek között fertőzött nyércekben is. E vírustörzs kapcsán aggodalomra adhat okot, hogy a túlélők véréből származó antitestek kevésbé hatékonynak bizonyultak ellene.

Bár a mutációk mindig felvetnek kérdéseket az oltóanyagokkal kapcsolatban, az egészségügyi szakemberek meg van győződve arról, hogy a vakcina hatékony lesz.

A Covid-19 már eleve egy mutáció, egy állatokban kifejlődött vírus, ami a mutálódás miatt került át az emberekre is. Azóta havonta átlagosan két új változat keletkezik – ha összehasonlítanánk a mai vírussejteket a Wuhanból származó első mintákkal, látható lenne a különbség, nagyjából 25 mutáció választja el őket egymástól.

A hamarosan megjelenő tömeges oltás kulcsfontosságú lesz a vírus esetében, mert a vakcinával immunizált embereket a korábbi módon már nem fogja tudni megfertőzni.

Ha ez serkenteni fogja a vírus evolúcióját, úgy megeshet, ahhoz, hogy lépést tarthassunk vele, rendszeresen frissítenünk kell majd az oltóanyagot,

ahogyan az a sima influenza esetében is megtörténik.

vírustörzs koronavírus oltóanyag mutáció
Kapcsolódó cikkek