Közélet

Zéró tolerancia a doppingolókkal szemben

A hírnév nem fogja megvédeni a doppingoló sportolókat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke szerint.

A hírnév nem fogja megvédeni a doppingoló sportolókat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke szerint.

Sebastian Coe a brit sajtónak nyilatkozva leszögezte: a jövő évi tokiói nyári olimpián minden korábbinál nehezebb lesz megúszniuk a büntetést azoknak, akik tiltott szerekkel élnek.

Fotó: Getty Images

Az elmúlt időszakban több magasan jegyzett atlétát – például Christian Colemant, a férfi 100 méteres síkfutás világbajnokát – tiltott el doppinghasználat miatt a WA doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU).

Úgy vélem, ez megmutatja a sportolóknak, hogy nem félünk a hírnévtől. Ha valaki áthágja a szabályokat, akkor nem fogunk megrettenni attól, hogy mekkora név

– fogalmazott az 1500 méteren kétszeres olimpiai bajnok brit sportvezető.

„Az AIU nem szerepel mindenkinek a karácsonyi kívánságlistáján. Azt hiszem, némileg helyreállította a magabiztosságot annak tekintetében, hogy szervezetünk félelem nélkül, kíméletlenül kiküszöböli a csalásokat” – fűzte hozzá a WA első embere. Kitért rá: a japán fővárosban sorra kerülő – a koronavírus-járvány miatt elhalasztott – ötkarikás játékokon a vizsgálatok fejlődése nyomán minden eddiginél nehezebb lesz elkerülni a lebukást a doppingoló atlétáknak.

Ha csalnak, Tokióban valószínűleg még a korábbi játékoknál is jobb eséllyel fogjuk elcsípni őket

– hangsúlyozta Sebastian Coe.

Nemzetközi Atlétikai Szövetség dopping
Kapcsolódó cikkek