Közélet

Még többen használhatják ingyen a közösségi közlekedést

Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és a közszolgálati tisztviselők is ingyen használhatják a közösségi közlekedést.

Már december végén elkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása a kijelölt oltópontokon Magyarországon – mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője kifejtette,

december 21-én dönthet az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcinájának engedélyezéséről, ezt követően kezdődhet meg az oltóanyag kiszállítása és indulhat az oltás Magyarországon is.

Hozzátette, a kormány más oltóanyaggyártók vakcináit is lekötötte, összesen 17,5 millió adagot; emellett a gyógyszerészeti hatóság vizsgálja az orosz és a kínai vakcina felhasználási lehetőségeit is.

Fotó: Pixabay

Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket

- közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Gál Kristóf azt mondta: a kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja, egyben ezzel is elismeri az érintett területeken dolgozók munkáját.

Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a dolgozó a veszélyhelyzettel összefüggően vagy a koronavírus-járvány következményeinek ellátása érdekében lát el feladatokat – emelte ki az ORFK szóvivője.

Szintén a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását is

- folytatta Gál Kristóf. Hozzátette: az erről szóló kormányrendelet már olvasható a Magyar Közlönyben.

Az év végén, december 28-án 18 óra és január 1-jén reggel 6 óra között az amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni, felhasználni – fűzte hozzá. Aki ezeknek a pirotechnikai termékeknek a forgalmazására, birtoklására, illetve felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi, akár 150 ezer forinttal is büntethető szabálysértést követ el – jegyezte meg.

A szentestére vonatkozó szabályokról hétfőn várható döntés

- fűzte hozzá.

Gál Kristóf tájékoztatása szerint a rendőrök szerdán a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt országszerte 221 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 880 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben.

A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 619 rendőri intézkedésre volt szükség országszerte. Ezek közül 165 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 454 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Az ORFK szóvivője közölte: a kijárási tilalmat szerdán 311-en szegték meg, közülük hárman nem tartották be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést. A kijárási korlátozást november 4-étől vezették be, amelyet a kijárási tilalom november 11-étől váltott fel. November 4. óta a rendőröknek 13 741 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.

vakcina operatív törzs koronavírus oltás
Kapcsolódó cikkek