Közélet

Megszületett a megállapodás Németországgal

A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek. Az esetleges megállapodást az összes tagállamnak, illetve az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Lengyelország és Magyarország megállapodott a soros elnökséget betöltő Németországgal a vétó visszavonásáról, így zöld jelzést kaphat az költségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap is – írja a Bloomberg egy varsói magas rangú kormánytisztviselőre hivatkozva.

A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek. Az esetleges megállapodást az összes tagállamnak, illetve az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcs előtt kedden Varsóba repült, hogy találkozzon Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével. A magyar kormányfő a tárgyalás után azt mondta:

„Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában,

a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok.”

A magyar és a lengyel kormány korábban nem akart kompromisszumot kötni abban, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kössék a kifizetéseket, így bizonytalanná vált az uniós helyreállítási alap, illetve az EU 2021-2027-es költségvetése sorsa is.

Az Európai Bizottság májusban a koronavírus-járvány okozta válságra reagálva tett javaslatot

a 750 milliárd euró összköltségvetésű Next Generation EU ideiglenes helyreállítási eszközre.

A támogatási forma újdonsága, hogy az uniós testület vissza nem térítendő források mellett közös hitelfelvétellel segítené a bajba jutott tagokat.

Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek