Közélet

Közel 4 milliárdot költenek a Városliget zöldfelületének megújítására

A kormány a Liget Budapest projekt következő zöldfejlesztési ütemének megvalósításáról és finanszírozásáról döntött.

Újabb 3,9 milliárd forintos fejlesztéssel mintegy tízezer négyzetméter új zöldfelület jön létre a Városligetben és további több mint negyvenezer négyzetméternyi parkfelület újul meg – közölte a Városliget Zrt. kedden.

A kormány a Liget Budapest projekt következő zöldfejlesztési ütemének megvalósításáról és finanszírozásáról döntött. Mint írták,

folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása, amelynek köszönhetően megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, emellett az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik.

Helyreáll és növényzetében, zöldfelületeiben bővül a Városliget egyik legimpozánsabb és legintenzívebben használt egysége, a Néprajzi Múzeum és az Olof Palme sétány közötti terület, benne a park egykori főbejáratával, a Rondóval – írja a közlemény.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A fejlesztésnek köszönhetően az indokolatlanul széles – egyes részeken autóút keresztmetszetű – betonutakat feltörik és parkosítják, modern sétányok jönnek létre. Az Olof Palme sétány keleti szakaszán a tizennégy méter szélességű burkolatot hat méterre szűkítették le, a feltört beton helyén közel ötezer négyzetméternyi új zöldfelületet jött létre.

Folytatódik a Városligeti Promenád kialakítása, amelynek első, a Múzeum Mélygarázs felett elterülő szakaszát a napokban adták át a közönségnek. A második, a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz kialakításával teljes hosszában sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér és véglegesen eltűnik onnan a hajdani több mint ezer, felszínen parkoló autó.

A most megítélt támogatásból megvalósuló, hamarosan elinduló parkfejlesztésben a Magyar Zene Háza közvetlen környezetében ismét látogathatóvá válik a korábbi évtizedekben a Hungexpo irodaházak elhelyezését szolgáló, a közönség elől kerítéssel elzárt terület, ahol a park eredeti terveit megidéző nagy, tojásdad formájú zöldfelületi egységeket alakítanak ki. Ezzel több ezer négyzetméternyi, korábban nem látogatható zöldfelületet kapnak vissza a Liget látogatói. A tervezett területen egyedi interaktív, zenei ismeretterjesztő elemeket is elhelyeznek, ilyen lesz a zenei tematikát követő Zenei élménykert.

A közlemény végül kitér arra, hogy a Liget projekttel több tízezer négyzetméterrel, a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek