Közélet

Új szabályok a horgászoknak

Megjelent a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása, amely a Magyar Országos Horgász Szövetség közfeladatait pontosítja.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) 2019. január 1-je óta végzett közfeladat-ellátási tevékenysége révén nyert tapasztalatok alapján módosította az Országgyűlés a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt. A módosított rendelkezések 2021 január 1-jén, illetve február 1-jén lépnek hatályba.

Fotó: Getty Images

Az új jogszabályban szerepel például, hogy a turista állami horgászjegyet és a hozzá tartozó fogási naplót a horgászszövetség jogosult kiadni.

Az állami horgászvizsga-bizonyítvány számát vagy ennek hiányában a horgászvizsga megszerzésének dátumát a horgászszövetség tartja nyilván – ez már a Mohosz közfeladata volt, de a törvény csak most nevesíti. Az indoklás szerint a későbbi beazonosíthatóság érdekében, továbbá az eltiltott horgász adatainak horgász információs rendszerbe történő exportálása során különösen fontos, hogy a horgász azonosító száma szerepeljen az adatok között.

Új szabályként szerepel törvényben, hogy a haltermelési létesítményben termelt hal vagy más hasznos víziállat állománya

– a felek eltérő megállapodásának hiányában – a haltermelési létesítmény üzemeltetőjének, ennek hiányában tulajdonosának a tulajdonát képezi. Ez a kiegészítés is pontosítást szolgál: így egyértelművé válik, hogy a halgazdálkodási vízterületeken alapértelmezettel szemben (ahol a hal az állam tulajdona) a haltermelési létesítményekben termelt halállomány a létesítmény tulajdonosának, illetve üzemetetőjének tulajdonát képezi.

Az új szabályok egyebek mellett azt is lehetővé teszik, hogy horgászszövetség közfeladatellátás keretében végzett tevékenysége során víztározóból telepítési céllal halat juttathasson más nyilvántartott halgazdálkodási vízterületre.

horgászat
Kapcsolódó cikkek