Közélet

A Twitter ezúttal Kína amerikai nagykövetségét tiltotta le

Úgy ítélte meg, hogy megsértette az emberiességre vonatkozó irányelveit.

A Twitter lezárta Kína amerikai nagykövetségének hivatalos profilját, miután úgy ítélte meg, hogy megsértette az emberiességre vonatkozó irányelveit – írta meg a The Verge . Az eredetileg január 7-én megosztott tweet az ujgur nőket „babakészítő gépnek” nevezte. A Twitter eltávolította a bejegyzést, és zárolta a fiókot.

https://twitter.com/ChineseEmbinUS

A közösségi oldal megerősítette a profil zárolását. A Bloomberghez eljuttatott közleményükben hozzátették:

a platform megtiltja az emberek egyes csoportjainak dehumanizálását, vagy bárminemű megkülönböztetését (legyen az vallási, életkori, faji, nemzeti vagy épp betegség alapján történő).

A kínai kormány által üzemeltetett profil ugyan továbbra is megtalálható a Twitteren, és a bejegyzései is olvashatóak (kivéve azt, ami a tiltást eredményezte), január 9 óta nincs új bejegyzés a csatornán.

Kína hónapok óta a kritikák kereszttüzében van a Hszincsiang tartományban élő ujgur muszlimokkal szembeni bánásmódja miatt. Többen azt állítják, hogy az ország erőszakkal sterilizálja az ujgur nőket.

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter népirtásnak minősítette az ujgurokkal szembeni bánásmódot.

A nagykövetség oldalán továbbra is látható régebbi bejegyzésekben számos jelentést és infógrafikát osztottak meg, amely a Hszincsiang régió népességnövekedéséről és a helyben folytatott kisebbségi politikáról szóltak. A nagykövetség oldala 2019-ben csatlakozott a Twitterhez Kína szélesebb körű erőfeszítésének részeként, hogy saját üzeneteivel tudja ellensúlyozni az őt ért kritikákat.

Fotó: Shutterstock

A Twitternek nem a mostani az első alkalom, hogy politikai szereplőkkel szemben retorziókat alkalmaz. Korábban hasonló történt Ali Khamenei iráni ajatollahhal és Raul Castro kubai elnökkel is.

Legutóbb pedig Donald Trump leköszönő amerikai elnök fiókját zárolta végleg az oldal, miután úgy ítélte meg, hogy bejegyzései erőszakot szítottak, ezzel hozzájárulva a Capitoliumnál történt zavargásokhoz.

Trump ujgur tiltás Twitter Kína
Kapcsolódó cikkek